Eesti vanim ja pikima staažiga riigiametnik läks pensionile

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonid Gordejev.
Leonid Gordejev. Foto: Toomas Huik

94-aastane Leonid Gordejev alustas oma karjääri 1936. aastal riigivanem Konstantin Pätsi valitsusajal ja lõpetas 2011. aasta 24. oktoobril president Toomas Hendrik Ilvese ajal, olles töötanud katkematult 75 aastat ning elanud üle kõik vahepealsed riigikorrad.

Leonid Gordejevi viimane ametikoht oli Toompeal asuva majandusajaloo muuseumi teadur-varahoidja, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija»

«Leonidi puhul võib öelda seda, et tema selline nooruslik vorm, mis on säilinud vaatamata pikkadele tööaastatele, on superhea,» rääkis majandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Kalev Vapper. «Ta on ülimalt galantne. Ta suudleb kõikide kaunite daamide kätt, kui ta ministeeriumi saabub. Ta on alati ülikonnas, lipsustatud.»

1917. aastal Pihkvas sündinud Leonid Gordejevi reibas olek ja hea füüsiline toonus on kadestamisväärsed. Aastaid alustas vanahärra teed tööle oma Keskturu juures asuvast korterist ja ronis üles Toompea mäkke jala.

Kaks aastat tagasi sõitis Gordejev veel jalgrattaga, aga siis keelas abikaasa selle ära.

Üheks oma hämmastava reipuse ja pikaealisuse põhjuseks peabki härra Gordejev just abikaasa Niinat. Elu viis Leonidi tulevase kaasaga esmakordselt kokku juba 1936. aastal, mil mõlemad olid Petseri Gümnaasiumi õpilased. Ometi ei saa rääkida armastusest esimesest silmapilgust, sest kui 18-aastane Leonid käis toona juba keskkooli lõpuklassis oli Niina alles 12-aastane. Pealegi oli tulevaste kaasade teel ees veel teinegi takistus.

«Temal oli väga kena neiukene, kellega ta kurameeris tol ajal muidugi. Mina olin liiga pisike veel,» meenutas Niina Gordejeva.

Saatus viis aga Leonidi ja Niina 13 aastat hiljem uuesti kokku, nüüd küll hoopis teises Eesti otsas - Viljandis. Leonidi ja Niina abielu sõlmiti 1950. aastal Viljandis ja siiani käib paar sealsamas igal aastal korrapäraselt oma pulma-aastapäeva tähistamas.

Niina ja Leonid on nüüd nii vanavanemad kui vaarvanemad. Nende tütre Tatjana kaks poega töötavad mõlemad Ameerika Ühendriikides õppejõududena. Lapselapselapsi on Gordejevitel kaks.

Peale õnneliku abielu ja pideva liikumise võib Gordejevi nooruslikkuse saladuseks pidada ka katkematut töötegemist. Oma 75 aastat kestnud karjääri alustas Pihkva poiss Võru 8. jalaväepataljonis, misjärel sukeldus mõneks ajaks Petseris linaärisse. Hiljem töötas ta Viljandi kaubandustehnikumi direktorina, Tallinna Polütehnilise Instituudi dekaani ning prorektorina ja nii kaubandus- kui ka majandusministeeriumis. Viimased 11 aastat tegeles Gordejev talle omase põhjalikkuse ja pühendumusega majandusajaloo muuseumi arendamisega.

«Ta teab päris täpselt seda, mida muuseum võiks ära teha ja kuidas siinsed materjalid tuleks digitaliseerida. Kuidas siin võiksid olla paremini välja pandud kõik need eksponaadid, mis siin on. Millistes suundades peaks edasi tegutsema. Tal on kõik need plaanid visandatud. Nii et ma usun, et me järgime veel pikki aastaid neid plaane, mida Leonid on teinud,» rääkis Kalev Vapper.

Härra Gordejevi sulest on viimastel aastatel ilmunud kaks Eesti majandusajalugu käsitlevat raamatut ja kirjatööga kavatseb mees jätkata ka edaspidi. Samuti jääb ta oma nõu ja teadmistega ka edaspidi abiks majandusministeeriumile. Kuid ka kõige kangemad väsivad...

«No teate mis, peale kõige, jumal annab veel tervist, ja sellega tuleb arvestada,» ütles Leonid Gordejev. «Aga üks asi oli, kui ma olin 70-aastane ja teine asi, kui ma olen 90-aastane. Mina ju nii palju ei jõua teha. Ma väsin kiiremini. Ja sellepärast ma vaatasin, et on aeg siiski... no kuidas see siin on parem öelda... Mooramaamees - oled oma töö teinud, võid minna. /---/Kõik teised naeravad, et mina lähen pensionile juba viies kord»

Möödunud aastal autasustas president Toomas Hendrik Ilves Leonid Gordejevit Valgetähe V klassi teenetemärgiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles