Ajakiri Haridus lõpetab ilmumise

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjade letilt kaob Haridus.
Ajakirjade letilt kaob Haridus. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Sihtasutuse Kultuurileht nõukogu otsustas alates 2012. aastast lõpetada ajakirja Haridus väljaandmise.

SA Kultuurilehe võimalusi arvestades on mõistlikum ilmutada ühte haridusteemalist väljaannet ja selleks võiks olla kord nädalas ilmuv Õpetajate Leht, kirjutab sihtasutuse juhatuse esimees Toomas Väljataga Õpetajate Lehes.

Parem suunata Õpetajate Lehe ja Hariduse ühistoimetuse kogu võimekus ühe väljaande arendamisse, kui üritada sama koosseisuga kirjastada kaht eri väljaannet. Õpetajate Leht peaks sellest võitma. Kuna TLÜ kasvatusteaduste instituut kavatseb asutada teadusajakirja Haridusteadus, siis ei tohiks tema hinnangul tekkida ka tühimikku.

Muidugi oli kõne all ka vanaviisi jätkamine, kuid leiti, et parem üks tugev väljaanne kui kaks virelevat. Kultuurilehel kahjuks enamaks võimalusi ei ole.

Tekib niisugune tööjaotus, et Õpetajate Leht hakkab lisaks päevateemadele avaldama ka pikemaid materjale, samal ajal kui rangelt teaduslikud erialaartiklid leiavad koha Haridusteaduses. Praegune Haridus sisaldab mõlemat ja võib-olla ei tulnud see ajakirja identiteedile kasuks.

Haridusministeerium hakkab toetama Õpetajate Lehe vahel ilmuvaid teemalehti. Rahvusvahelise kolleegiumiga Haridusteadust hakkab välja andma TLÜ kasvatusteaduste instituut. See peaks Haridusteaduse muutma uurijatele ahvatlevamaks avaldamiskanaliks kui senine Haridus. Niisiis, kui kõik hästi läheb, hakkavad teaduslikud materjalid ilmuma rahvusvahelise kolleegiumiga ja kõrgemalt kviteeritud teadusajakirjas ning üldisem, esseistlikum ning igapäevasem haridusteemaline arutelu jääks Õpetajate Lehele.

Kui seni võis artikli avaldamistsükkel neli korda aastas ilmuvas Hariduses olla mitu kuud, siis Õpetajate Lehe vahendusel lüheneks see aeg oluliselt.

Hariduse ettetellijatele teatatakse muudatustest ja nad saavad tellimuse 2012. aastaks tühistada, saades SA Kultuurilehelt raha tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles