Kuluhüvitiste eest tehtud reklaam tõi kaasa ettekirjutuse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogulaste kuluhüvitiste trikid tõid kaasa ettekirjutuse.
Riigikogulaste kuluhüvitiste trikid tõid kaasa ettekirjutuse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon tegi ettekirjutuse Keskerakonnale ja IRL, kelle saadikud lasid maakonnalehes ilmunud erakonna reklaami riigikogul kui saadiku tööga seotud kulutuse kinni maksta.

Kahele erakonnale tehtud ettekirjutustes leiab komisjon, et erakonnad on eksinud seaduse selle sätte vastu, mis kohustab neid avalikustama oma veebilehel mitterahalise annetuse. Mitterahaliseks annetuseks peab komisjon ettekirjutuse saanud erakondande saadikute poolt maakonnalehtedes avalikustatud reklaame, mis esialgu lasti kinni maksta riigikogul, kuid asja ilmsiks tulles maksid saadikud riigikogule raha tagasi.

Augusti lõpus ilmus Sakalas Keskerakonna reklaam, kus sooviti kõigile head kooliaasta algust, ning reklaami eest tasus Priit Toobal algselt oma riigikogulase kuluhüvitisega. Kui meedias avaldati kahtlus, et riigikogu liikmed on tasunud oma kuluhüvitise arvelt erakondade reklaami ja mitte väiketrükiste eest, nagu kuluhüvitise kord lubab, hüvitas Toobal riigikogu liikmena Riigikogu Kantseleile selle arve. Erakondande rahastamise järelevalve komisjon leiab oma ettekirjutuses, et sel viisil osutus tellitud reklaami eest tasujaks füüsiline isik Priit Toobal.

«Seega sai Eesti Keskerakond hüve reklaami näol, mille eest ta ei tasunud, mis erakonnaseaduse § 12 lõike 1 kohaselt on füüsilise isiku poolt tehtud mitterahaline annetus,» leiab komisjon. Vastavalt erakonnaseadusele tuleb annetus avalikustada erakonna veebilehel kvartali annetuste aruandes.

«Komisjon kontrollis Eesti Keskerakonna käesoleva aasta kolmanda kvartali avalikustatud annetuste registrit, kuid ei tuvastanud nimetatud füüsilise isiku poolt nimetatud summas mitterahaliste annatuste kajastamist,» seisab ettekirjutuses.

Komisjon teeb Keskerakonnale ettekirjutuse avalikustada oma veebilehel erakonnale tehtud mitterahaline annetus seoses erakonna reklaamiga ajalehes Sakala. Kui erakond seda ettekirjutust ei täida, ähvardab teda 640 euro suurune sunniraha.

Sama patt on ka IRL-l

Ka IRL avaldas 31. augustil ajalehes Sakala reklaami, kus sooviti head kooliaasta algust. Reklaami arve tasusid ühiselt Siim Kabrits (78 eurot), Toomas Tõniste (46,80 eurot) ja Annely Akkermann (46,80 eurot) oma riigikogulase kuluhüvitisega. Hiljem hüvitasid nad riigikogu kantseleile eelpool nimetatud summad.

Komisjon leidis, et seega sai IRL hüve reklaami näol, mille eest ta ei tasunud, ja mis erakonnaseaduse kohaselt on füüsilise isiku poolt tehtud mitterahaline annetus. Seda annetust erakond oma veebilehel aga ei avalikustanud.

Komisjon teeb IRL-le ettekirjutuse avalikustada oma veebilehel erakonnale tehtud mitterahaline annetus seoses erakonna reklaamiga ajalehes Sakala. Kui erakond seda ettekirjutust ei täida, ähvardab teda 640 euro suurune sunniraha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles