Veidemann: huvi «naistekate» vastu ei tulene lugejaskonna piiratusest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann.
Rein Veidemann. Foto: Peeter Langovits

Kirjandusteadlane Rein Veidemann leiab, et kultuuriministri soov raamatukogude kirjandusevaliku osas muudatusi läbi viia ei pruugi soovitud tulemust anda, sest esiteks võib reform üht osa lugejatest diskrimineerida ning teiseks pole raamatukogude valikuvõimaluse piiramine see, mille kaudu saaks lugemiskultuuri kujundada.

Professor Veidemann ütles ERR Uudistele, et ettepanekut kehtestada värskelt ilmunud teoste raamatukokku jõudmisele ooteperiood ei saa kuidagi pidada mõistlikuks. «Mis kirjastuses on juba ilmunud ja raamatukogudel on selle ostu vastu huvi, siis peab see ka olema kättesaadav nii ühel (tasulisel) kui ka teisel (laenutamise) teel, ühte võimalust teise arvelt piirata - see tundub tõepoolest võimaliku lugeja diskrimineerimisena.»

Mis puutub aga ideesse lubada riigi raha eest ainult väärtkirjandust osta, arvas Veidemann, et raamatu «väärtus» on alati küsitav, sest loetavus ja väärtuslikkus asuvad eri tasanditel.

«Raske uskuda, et minister tõesti mõtleb rahvaraamatukogudele «siltidega» raha eraldamisega mõjutada kokkutõmbuvat ja orvastuvat lugemiskultuuri, selle kujundamine algab ikkagi maast-madalast ja rohujuuretasandilt ilukirjanduse lugemisharjumusest perekondades ja selle toetamisest koolis,» selgitas Veidemann.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles