Erakool soovib IB-õppe rahastamisel võrdseid tingimusi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakool Audentes.
Erakool Audentes. Foto: www.audentes.ee

Kuna riigilt toetust saavad munitsipaalkoolid pakuvad IB-õpet* eelkõige Eesti lastele, siis leiab Audentese erakooli direktor Ahto Orav, et riik peaks toetama ka sama õpet pakkuvat erakooli.

«Kõik senised rahastamised üldhariduse osas on riigi poolt seni toimunud sõltumata koolipidaja tüübist. Pearahade ja tegevuskulude jaotamise süsteem on kõikidele kooliliikidele ühtemoodi,» selgitas Audentese erakooli direktor Ahto Orav. Ta lisas, et vaid IB-õppe puhul on hetkel olukord pisut erinev.

Kui esialgu oli riigipoolne toetus IB-õppele mõeldud Eestisse tulnud välismaalaste laste koolihariduse pakkumiseks, siis hetkel on tekkinud olukord, kus valdavas osas õpivad IB-õppes eestlased.

«Sellisel juhul on selle raha mõte ja otstarve muutunud ja erisuste loomine ei ole põhjendatud,» toonitas erakooli juht. Orav leiab, et kuna ka nende kool pakub IB-õpet nii välismaalastele kui ka eestlastele, siis võiks riik tema hinnangul kõiki IB-õpet pakkuvaid koole võrdselt käsitleda.

«Me ei taha taotleda mingit erandtoetust, sest lõppude lõpuks on riigil õigus öelda, mis on tema prioriteedid ja kuidas ta neid realiseerib. Aga me oleme seda meelt, et sarnastel tingimustel sarnaseid asju pakkuvate koolide puhul tuleks neid võrdselt käsitleda,» toonitas koolijuht.

Alates sellest sügisest pakub Audentese erakool IB-õppe Diploma programmi (gümnaasiumi tase – toim.). Hetkel õpib selle õppekava järgi neli noort, kellest üks on Soomest, üks Norrast ja kaks Audentese enda kooli õpilased.

«Me loodame, et saame selle programmi täismahus tööle 2-3 aasta jooksul. Ei välista, et kui asi hästi õnnestub, siis alustame IB õppes ka alumiste kooliastmetega. Usume, et nii eestlaste kui Eestis elavate välismaalaste hulgas on piisavalt neid, kes rahvusvahelist haridust hindavad ja on valmis seda ka õppemaksu eest tegema ,» sõnas Orav.

Kui Audentese kooli gümnaasiumi osas õppimine maksab tänavau 2275 eurot õppeaastas, siis IB-õppes käijate vanematel tuleb oma rahakotti kergendada 6300 euro võrra. Ehk see on pea kolm korda kallim tavaõppest. «Lisaks (riigi poolt makstavale – toim) pearahale ja tegevuskulude toetusele peab koolipidaja ca pooles ulatuses oma tegevust ise finantseerima ja erakool teeb seda õppemaksuga,» selgitas kooli juht. «Vastavalt sellele, kui efektiivselt me IB-õpet pakkuda suudame, vastavalt sellele kujuneb tulevikus ka õppemaks. Kuid kindlasti jääb see ka tulevikus oluliselt madalamaks kui see näiteks praegu on Rahvusvahelises Koolis (ca 15 000 eurot –toim) » lisas ta.

Haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva kinnitas, et IB-õppe rakendamist toetab ministeerium üksnes munitsipaalkoolides. «Erakoolide toetamist selles vallas ette nähtud ei ole. Küll aga saavad erakoolid kõiki üldharidusele mõeldud toetusi sarnaselt munitsipaalkoolidega,» lisas ta.

*ülemaailmne koolidevõrgustik International Baccalaureate Organization (Rahvusvaheline Bakalaureuseõppe Organisatsioon)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles