Eesti mehed sõitsid ratastel ümber maailma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Öövel ja Martin Simmermann sõitsid jalgrattal ümber maailma.
Martin Öövel ja Martin Simmermann sõitsid jalgrattal ümber maailma. Foto: kaader Reporter.ee videost

Täna jõudsid tagasi kodumaale kaks Eesti meest, lapsepõlvesõbrad ja hilisemad töökaaslased Martin Öövel ja Martin Simmermann, kes pooleteise aasta eest jalgratastel ümbermaailmareisile läksid.

31 000 kilomeetri pikkune retk, mille jooksul tehti tiir peale tervele maakerale, lõppes Vabaduse väljakul, kuhu mehi olid tervitama lähedased, vahendas Reporter.ee.

Taaskohtumine oli seda südamlikum, et Öövel kohtus uuesti pisiperega, kelle sündimise ajaks ta korraks kodumaale tagasi oli põiganud. «Me nimetasime seda retke inspiratsiooniretkeks ja see on elus ilmselt üks inspireerivamaid sündmusi, mida ei tahtnud kuidagi maha magada. Meil oli see kõik ikkagi planeeritud ja laabus täpselt nii nagu pidi,» selgitas noor isa.

Meeste reis kulges suuremate tagasilöökideta. Merehaigus, kliimamuutuste tõttu streikima hakanud tehnika ja mõned pisivargused olid ainsad takistused. Kummalgi matkajal kulus reisi peale 12 000 eurot, mis seadis plaanidele omad piirid – kõigisse soovitud kohtadesse ei jõutud.

«Teoreetiliselt oleks see olnud võimalik, kui me tõesti oleksime suutnud ja tahtnud säilitada lõpuni välja seda nuudli- ja tatradistsipliini, nagu me tegime Euroopas,» ütles Öövel, aga lisas, et kuna päevas sõideti 6-7 tundi rattaga ja reis pidi olema unistuse täitumine, kuhu ei tuldud nälgima, jäeti osadesse kohtadesse minemata, aga söödi korralikult. «See on tegelikult ikkagi eluunistuse täitumine ja tegime möönduse,» ütles ta.

Viimase pooleteise aasta üks põhiteema oligi meeste jaoks söök, kuna supermarketeid igal pool ei leidunud ja menüüd polnud alati arusaadavas keeles. Ööveli sõnul oli söögiga enim raskusi Venemaal, kus söögikohad on väga sarnase menüüga. «Kui sa ikka Mongoolia piirist alates sööd iga päev sedasama võrdlemisi maitsetut mörti, siis lõpuks väsib ära natukene,» selgitas ta.

Martinite reisi sisse jäi ka Eesti ratturite röövimine Liibanonis, mis kodused ümbermaailmarändurite pärast muretsema pani. Martin Simmermann aga kinnitas, et ebameeldivat suhtumist ei kohanud nad kusagil. «Mingisugust probleemi ei olnud, pigem küsiti neid suuri kotte nähes, kust tuldud ja kaua teel oldud, aga vaenulikku suhtumist küll ei olnud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles