Välisministeerium: Eesti kodaniku kinnipidamine Tadžikistanis pole põhjendatud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa riikide lipud välisministeeriumi ees.
Euroopa riikide lipud välisministeeriumi ees. Foto: Peeter Langovits.

Tadžikistani Hatloni vilajeti kohus mõistis Eesti kodaniku Aleksei Rudenko ja Vene kodaniku Vladimir Sadovnitši süüdi salakaubavedamises ja riigipiiri illegaalses ületamises ning karistas mehi 8,5-aastase vangistusega, Eesti välisministeeriumi hinnangul ei ole Tadžikistani kohtu otsuse motiivid selged ja Eesti kodaniku jätkuv kinnipidamine pole põhjendatud.

«Välisministeerium jätkab suhtlemist Tadžikistani ametivõimudega. Otsime lahendusi kahepoolselt ja vajadusel koostöös Euroopa Liidu partnerite ning Venemaaga,» kinnitas ministeeriumi pressiesindaja.

Eesti kodanik ja tema kaitsja kavatsevad otsuse edasi kaevata.

Kolmandates riikides karistust kandvaid kodanikke on võimalik tuua karistust kandma Eestisse, kui selleks on olemas vastav kahe- või mitmepoolne kokkulepe. Välisministeerium algatas Tadžikistaniga karistatud isikute üleandmise kokkuleppe sõlmimise 2009. aastal. «Suhtleme Tadžikistaniga pidevalt, et kokkuleppe sõlmimine kiirelt lõpule viia,» kinnitas ministeeriumi pressiesindaja.

Välisministeerium on ühenduses ka Eesti kodaniku lähedastega ja vahendab neile kohtuprotsessi ja -otsusega seotud infot.

Vene lennufirmas Rolkan töötanud Rudenko ja Sadovnitši võeti kinni tänavu 12. märtsil Kurgonteppa lennuväljal, kuhu nad maandusid transpordilennukiga AN-72. Mehi süüdistati ebaseaduslikus piiriületuses, salakaubaveos ja lennundusreeglite rikkumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles