Eestlased tegid Baltikumi loodus- ja talufotokonkursil puhta töö

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalavahetusel anti Riias üle esimese Baltikumi loodus- ja talufotode konkursi auhinnad, kõik Grand Prix’d noppisid endale Eesti piltnikud.

Baltikumi loodusfotode võistlusele esitas oma töid 114 fotograafi. Neist 32 olid pärit Eestist, 51 Lätist, 29 Leedust ning üks osaleja oli ka Hollandist ja üks Küproselt. Fotosid esitati konkursile 975. Oktoobris valis žürii välja 207 pilti, mille hulgas tehti 4. novembril Riias toimunud hääletusel lõplik valik.

Baltikumi loodusfoto Grand Prix võitis Kaido Haagen, kelle foto «Kus sa oled, mu sõber?» võitis ühtlasi esikoha ka Baltikumi loomafotode alakategoorias. Maailma looduse Grand Prix sai Silver Kommusaar, kelle foto «Tormipilv» tuli esikohale ka maailma maastike alakategoorias.

Loodusfoto žüriisse kuulusid fotograafid Dennis Orchard (Inglismaa), Staffan Widstrands (Rootsi), Sven Začek (Eesti), Povilas Sigitas Krivickas (Leedu), Raimo Lielbriedis (Läti) ja David Hosking (Inglismaa, osales eelhääletusel).

Baltikumi esimesel talufotokonkursil osales 145 fotograadi – 52 Eesti, 65 Läti ja 28 Leedu piltnikku. Kokku esitati konkursile 847 fotot, millest žürii valis välja 25 parimat. Neist koostatakse näitus, mis jõuab kõigisse kolme Balti riiki ja pannakse vaatamiseks välja põllumajandusministeeriumitesse, põllumajandusülikoolidesse ja valitsushoonetesse. Talufotokonkurss sai teoks koostöös kolme riigi taluliitudega.

Baltikumi talufoto võistluse Grand Prix sai tänavu Arne Ader, kelle foto «Jõuluks koju!» tuli esikohale ka taluelu alakategoorias.

Talufotosid hindas žürii koosseisus Kaupo Kikkas (Eesti), Gatis Rozenfelds (Läti), Kaul Nurm (Eesti), Jonas Staselis (Leedu), Krista Garkalne (Läti) ja Jovita Motiejuniene (Leedu).

Konkursid korraldas Eestis tegutsev MTÜ Institute of Photography. Selle esindaja Anne-Ly Mitt ütles Postimehele, et varem on MTÜ kaks aastat korraldanud pulma- ja portreefotode konkurssi ning loodus- ja talufotode konkurss kasvas sellest loogilise jätkuna välja.

Mitt ütles, et talle ei tulnud Eesti fotograafide suur edu üllatusena. «Seda oli tegelikult ette näha,» ütles ta ja selgitas, et Eestis on loodusfoto sarnaselt Skandinaavia riikidele väga populaarne ja heal tasemel žanr, Lätis ja Leedus aga mitte. Samas on ka seal tase järjest tõusmas, märkis Mitt.

Originaalsuuruses saab võidutöid vaadata SIIN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles