Venemaa keskpank devalveeris taas rubla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene 1000-rublased rahatähed
Vene 1000-rublased rahatähed Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene keskpank lasi rubla kursil reedel juba kaheksandat korda sel kuul alaneda, kui riigi peamine ekspordiallikas nafta oli odavnenud madalaima tasemeni alates


2004. aastast – ligi 30 dollarini barrelist.


Keskpank on kulutanud viimase nelja ja poole kuu jooksul rubla kindlustamiseks üle saja miljardi dollari. Kuue nädala eest alustati rubla kursi järkjärgulist alandamist, et säilitada reservid, mis väärtusega 451 miljardit dollarit on maailmas kolmandal kohal.



Laupäeval teatas Venemaa rahandusminister Aleksei Kudrin, et riigieelarve puudujääk võib tuleval aastal küündida 1,5–2,5 triljoni rublani (kuni 83 miljardi dollarini). Keskpanga aseesimees Aleksei Uljukajev kinnitas samas, et ei muuda rubla kursi järkjärgulise languse poliitikat ja välistas järsu kursilanguse.



«Levib kummaline informatsioon, nagu kavatseks keskpank kümme minutit enne aasta viimase kauplemispäeva lõppu rubla kurssi järsult nõrgendada. See on täielik nonsenss, midagi sellist ei juhtu,» ütles Uljukajev.



Alates septembrist, mil keskpank nn leebe devalveerimisega alustas, on rubla langenud euro ja dollari suhtes ligi 13 protsenti. Reedene kauplemishind oli 29 rubla dollari eest, mis on viimase nelja aasta madalaim tase. Euro eest maksti 41 rubla, see on kõigi aegade madalaim tase. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles