Repliik: sõbralik lahutus

Kaire Uusen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaire Uusen..
Kaire Uusen.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Öeldakse, et pole olemas sõbralikku lahutust, kuigi selline mulje võib jääda, kui rahumeelselt oma teed minnakse. Tundub, et ka töösuhted on Eestis sama dramaatiliseks muutunud kui eraelulised sidemed. Kui kõik on hästi, siis reeglid toimivad. Kui mitte, ei kehti ükski reegel. Seega, jumal tänatud, et on seadused.

Selgub, et sellestki pole alati kasu, mida kinnitas käik rahvast täis tööturuametisse. Ei tea, kas see oli kokkusattumus, aga tööotsijad, kellega juttu sai aetud, olid mingil moel tüssata saanud. Nagu ei kehtiks majanduslanguse ajal seadused. Näiteks sunnitakse ise lahkumisavaldust kirjutama, ehkki nii jääb koondamisraha ja töötuskindlustushüvitis saamata. Ometi on selleks maksu makstud.

Üha enam on õnnetuid, keda on sunnitud lahkuma enne, kui hüvitiseks vajalik staaž täis saab. Paljukirutud uut töölepinguseadust vaadatakse töötuna hoopis kui valget laeva, mis jääbki unistuseks. Sest kui staaž olemas ja tööandja lahkuma sunnib, annaks uus seadus elamiseks mingigi raha. Seega, ehkki praegune seadus annab töötajale justkui enam kaitset, tuleb selle saavutamiseks väga raskeid lahinguid pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles