Rogozin: USA plaan paigutada Põhja-Euroopa meredele sõjalaevu teeb murelikuks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaadik NATO juures Dmitri Rogozin
Venemaa suursaadik NATO juures Dmitri Rogozin Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriigid plaanivad paigutada oma rakettidega varustatud sõjalaevu Põhja-Euroopa meredele, väidab Vene suursaadik NATO juures Dmitri Rogozin.

Diplomaadi sõnul teevad sellised kavatsused Venemaa väga murelikuks, vahendas NovoNews.

«Tõsiseid pingeid tekitab teema, mis on seotud USA kavatsusega paigutada põhjapoolsetele meredele (Põhja, Balti ja võib-olla ka Barentsi merele) ajutiselt, kuid pole midagi alalisemat kui ajutised asjad, juhitavate rakettrelvadega platvorme,» rääkis Rogozin.

Tema sõnul kujundatakse Venemaa piiride kõrvale sõjalist jõudu, mis formaalselt nimetab end ballistiliste rakettide tabamise potentsiaaliks Lõuna-Euroopas, kuid «meie seda väga ei usu».

Ta rõhutas, et taolise sõjalise jõu moodustamise tekitab Venemaa tippjuhtides palju küsimusi.

«Praegu toimuvad intensiivsed konsultatsioonid NATOga. Kuid me mõistame, et on punkt, kust pole tagasipöördumist. Jutt käib sellest, et järgmise aasta mais leiab aset NATO tippkohtumine, kus võetakse vastu lõplik otsus Euroopa raketitõrjesüsteemi nn arhitektuuri kohta.»

Juhul, kui Venemaa ennast selle arhitektuuri osana ei näe, siis võetakse kasutusele vastuabinõud, vahendas RIA Novosti.

Rogozini arvates peavad Vene diplomaadid mõistma, et võib toetuda Vene «raskele rusikale», mis võib puruks pressida või lömastada igasuguse kaitse ja seda juhul, kui Vene läbirääkijatel ei õnnestu saavutada poliitilisi ega juriidilisi garantiisid, vahendas ajaleht Vzgljad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles