Advokaat peab pilootide süüdimõistmist ebaseaduslikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kodanikust lennukipiloot Aleksei Rudenko end Tadžikistani kohtus süüdi ei tunnistanud.
Eesti kodanikust lennukipiloot Aleksei Rudenko end Tadžikistani kohtus süüdi ei tunnistanud. Foto: www.1tv.ru

Teisipäeval Tadžikistanis pikaks ajaks vangi saadetud kahe lenduri advokaat Gulom Bobojev lubas süüdimõistva otsuse juba sellel nädalal ringkonnakohtusse edasi kaevata, kirjutab Argo Ideon tänases Postimehes.

«Pean süüdimõistvat kohtuotsust täiesti põhjendamatuks ja ebaseaduslikuks,» ütles Bobojev eile Postimehele.

Kaks AN-72 lennukite komandöri, Eesti kodanik Aleksei Rudenko ja Venemaa kodanik Vladimir Sadovnitši mõisteti teisipäeval Tadžikistani Kurgan-Tjube (ka Kurgonteppa) linnakohtus süüdi kolmes kuriteos – rahvusvaheliste lennureeglite rikkumises, ebaseaduslikus Tadžikistani riigipiiri ületamises ja salakaubaveos.

Kumbagi meest karistati 10,5-aastase vanglakaristusega, mida hiljutise amnestia tõttu vähendati kahe aasta võrra. Lõplikuks karistuseks jäi lenduritele 8,5 aastat vanglat.

Kaitsja optimistlik

Bobojevi sõnul oli riiklik süüdistaja Faizullo Holov nõudnud kohtus meestele koguni 13 aastat. Kaitsja aga taotles linnakohtus süüaluste õigeksmõistmist kõigis kolmes punktis. Lendurid ise end süüdi ei tunnistanud. Edasikaebamiseks on aega kümme päeva, kuid advokaadi sõnul kavatseb ta esitada apellatsiooni juba enne käesoleva töönädala lõppu Hatloni ringkonnakohtu kassatsioonikolleegiumile ning on optimistlik, lootes, et viga parandatakse.

Bobojevi sõnul on Eesti kodaniku Aleksei Rudenko tervis vanglatingimustes seni olnud hea, advokaat on saanud kummalegi süüalusele viia sooje rõivaid ja jalanõusid, samuti toiduaineid ning muud vajalikku. Advokaat külastab mehi iga päev, viimati kolmapäeva ennelõunal. Bobojevi sõnul pole tingimused Kurgan-Tjube eeluurimisisolaatoris küll ideaalsed, kuid lendureid hoitakse seal suhteliselt väikesearvulises kambris, kus ei ole mõrtsukaid ega narkomaane. Välisriigi kodanike elutingimused on ka vangla juhtkonna tähelepanu all ja lenduritesse suhtutakse lugupidavalt, rääkis ta.

Kohtus süüdistust esindanud Tadžikistani prokurör Faizullo Holov ütles Raadio Vaba Euroopa tadžikikeelsele kanalile, et otsus oli «normaalne» ega olnud poliitiliselt motiveeritud, ning ta rõhutas, et tänu amnestiale peavad mehed vangis istuma «vaid» kaheksa ja pool aastat.

Perekonnatuttav: poolik lennukimootor tembeldati salakaubaks

Mitmekuist kohtuprotsessi kohapeal jälginud Aleksandr Suhhorukov, kes on Vene lenduri Sadovnitši hea perekonnatuttav, ütles samas eile Postimehele, et mõlemad mehed istuvad lihtsalt mitte millegi eest. «See kõik on lihtsalt kokku traageldatud asi, nad ei ole milleski süüdi,» kinnitas ta. «Need mehed on lihtsalt lendurid, kes olid palgatud Afganistani toiduaineid vedama. Nad ei vedanud relvi ega narkootikume.»

Suhhorukov ütles, et Rudenkole ja Sadovnitšile määriti väidetava salakaubana kaela poolik lennukimootor, mis asus ühes lennukis ja mida oli kasutatud varuosadeks. Ta lisas, et seda poleks olnud isegi võimalik Tadžikistanis müüa, kuna riigis pole selliseid lennukeid.

Nii Suhhorukov kui ka advokaat Bobojev märkisid, et lennukite maandumise järel Kurgan-Tjube lennuväljal teostati seal lennukite tolliülevaatus, ning kohtutoimikus on selle kohta seitsme allkirjaga dokument, et midagi ebaseaduslikku ei avastatud.

Postimehe pöördumine Tadžikistani välisministeeriumi poole kommentaari saamiseks eile tulemust ei andnud.

Eesti konsul Margus Solnson, kes alaliselt resideerib Kasahstanis, on kohtuprotsessi ajal Tadžikistanis juba käinud ja suundub sinna uuesti pärast otsuse edasikaebamist. Samuti hoiab toimuvat tähelepanu all Saksamaa saatkond Dušanbes. Eestil Tadžikistanis alalist esindust ei ole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles