G4S on sel aastal tabanud 3500 poevarast

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera salvestus.
Turvakaamera salvestus. Foto: G4S

Tänavu kümne kuu jooksul pidasid G4Si turvatöötajad kinni ning andsid politseile üle 4736 korrarikkujat, kellest 3499 jäid vahele vargustega kaubandusettevõtetest.


Üle Eesti tagastati kaubandusettevõtetele vargustelt tabatud õigusrikkujate käest äravõetud kaupa ligi 62 000 euro eest, teatas ettevõtte kommunikatsioonijuht Julia Garanža.

Sarnaselt varasematele aastatele pakkusid pikanäpumeestele enim huvi kergesti realiseeritavad tooted: kosmeetika, parfümeeria, hügieenitarbed ja alkohol. Käesoleva aasta rekordkelmuseks võib pidada oktoobri keskel ühe naisterahva katset maksta Tallinna kaubanduskeskuses vahetatud hinnasiltidega riiete eest 415 eurot vähem kui oli nende tegelik väärtus.

«Paraku meelitavad suured allahindluskampaaniad peale ostuhuviliste ligi ka pikanäpumehi, kes püüavad ära kasutada müüjate tavalisest suuremat hõivatust igal võimalikul moel,» selgitas G4Si Eesti kaubandusobjektide osakonna juhataja Meelis Keldrema.

Lisaks toodete eest maksmata jätmisele ja turvaelementide eemaldamisele püütakse kauplusi petta ka kauba valesti kaalumisega. Samuti jäädakse vahele proovikabiinide varjus alkohoolsete jookide ümbervalamisega – kallimad joogid valatakse ümber kaasavõetud tühjadesse pudelitesse.

«Kuigi proovikabiinides toimuv jääb videokaamerate vaateväljast välja, ei tasuks alahinnata turvatöötajate oskust märgata vargusele viitavaid märke,» ütles Keldrema. «Kaubanduse turvakontseptsioon käib ajaga kaasas ning kauplustes toimuvate korrarikkumiste avastamisel on turvatöötaja vilunud silmale abiks ka kaasaegsed videovalvelahendused.»

«Murettekitav on vargustega vahele jäävate laste arv. Enamikul juhtudel on näha, et kaupu rikkuma ja varastama kihutavaks jõuks ei ole noorte puhul sugugi nende kehv majanduslik olukord, vaid pigem soov kombata seaduse piire,» lisas Keldrema.

Valdav osa suuremaid kaubanduskeskusi valvatakse G4S turvatöötajate poolt. Eestis kasutavad G4Si valveteenuseid ligi 45 000 püsiklienti, kelle teenindamiseks on pidevalt töös üle 70 patrullekipaaži.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles