Tsahkna: sotsiaalmaksu osadeks jagamine võib langetada reaalpalka

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalmaksu osadeks jagamine ja teatud osa töövõtja kohustuseks võib kaasa tuua töövõtjate reaalpalga languse, leidis riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna (IRL) Praxise eile avaldatud analüüsi ettepanekuid kommenteerides.

«Praxise analüüsijate palve oli, et üksikuid meetmeid ei hakataks kontekstist välja võtma. Küll aga tuleb tegeleda nende poolt välja toodud probleemidega,» oli Tsahkna ettevaatlik eri ettepanekute elluviimise võimalikkust kommenteerides.

«Praxise üheks põhimõtteliseks järelduseks oli, et kogu sotsiaalsüsteemi rahastamise jätkusuutlikuse eelduseks on see, et me kasutaksime maksimaalselt ära oma inimressursi läbi tööhõive,» rõhutas Tsahkna.

«Ravikindlustuse puudujääki 20 aasta pärast tuleb süviti analüüsida ja siin ei ole ühte väga selget meedet, mida rakendada. Sotsiaalmaksu tõstmine ei ole praeguse maksutaset arvestades mõttekas,» arvas ta.

«Sotsiaalmaksu osadeks jagamine ja teatud osa töövõtja kohustuseks panemine toob teoreetiliselt kaasa brutopalga tõusu, kuid meie vaba tööturupoliitikat arvestades võib see
kaasa tuua töövõtjate reaalpalga languse ja ebavõrdse kohtlemise,» hoiatas Tsahkna.

«Arvan, et Praxise analüüs on hea alus pikaajaliste otsuste debatiks, kuna põhimõttelisteks otsusteks on hetkel veel aega. Kindlasti tuleb kaaluda suuremal määral erinevate kindlustussüsteemide kasutuselevõtmist näiteks töövõimetushüvitiste teemal,» märkis Tsahkna.

Praxise arvutuste järgi hakkab praeguse süsteemi jätkumisel ravikindlustuse defitsiit alates aastast 2030 kasvama ja ulatub ligi 1 protsendini. Puudujäägi vähendamiseks soovitas eile avaldatud analüüs hulga meetmeid, näiteks jagada sotsiaalmaks osadeks ning hakata ravikindlustusmaksu arvestama ka teistelt tuluallikatelt peale töötasu, tõsta sotsiaalmaksu, hakata seda tasuma ka ravikindlustuseta inimeste eest, laiendada esmatasandi vastutusala jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles