Ojuland: Euroopal on aeg hinnata ümber suhted Venemaaga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Euroopa Parlamendi Eesti saadik Kristiina Ojuland leidis Helsingis europarlamendi liberaalide fraktsiooni korraldatud konverentsil, et Euroopal on aeg hinnata ümber oma suhted Venemaaga.

Täna lõppes Helsingis Euroopa Parlamendi liberaalide fraktsiooni korraldatud kahepäevane konverents «Helsinki 2.0 - For Democracy and Rule of Law in Russia», kus üht paneeldiskussiooni juhatas Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland.

«Rahvusvahelises kogukonnas on ettekujutus Venemaa olemusest ja tulevikust saanud oluliselt selgemaks: tegemist on autokraatliku režiimiga, mis tõotab järgmised 12 aastat kulgeda Putini juhtimisel,» ütles Ojuland, kes on liberaalide fraktsiooni kõneisik Venemaa küsimustes. «Euroopa peab asuma seniste suhete revideerimisele ja uue strateegia ettevalmistamisele.»

Ojulandi sõnul tegi liberaalide fraktsioon ettepaneku lükata edasi Euroopa Liidu - Venemaa tippkohtumine.

«Venemaa on Euroopa Nõukogu liige ning seega kohustatud tagama vabade ja õiglaste valimiste läbiviimise. Selle nõude rikkumisel on Euroopa Nõukogu Parlamentaarsel Assambleel (ENPA) võimalik Vene delegatsiooni volikirju mitte ratifitseerida,» märkis Ojuland. «Konverentsil otsustatigi vastavasisuline ettepanek ENPA-le teha.»

Ojuland pidas samas oluliseks, et Euroopa kodanikuühiskond taastaks Helsingi liikumise, mis aitas oluliselt kaasa Nõukogude Liidu diktatuuri kokkuvarisemisele.

Konverentsil esinesid mitmed Euroopa tipp-poliitikud nagu liberaalide fraktsiooni esimees ja endine Belgia peaminister Guy Verhofstadt, Euroopa Parlamendi asepresident Edward McMillan-Scott, Soome kaitseminister Stefan Wallin ning erakonna PARNAS esimees ja endine Venemaa peaminister Mihhail Kasjanov. Venemaa inimõiguslastest viibisid konverentsil Lilia Ševtsova, Sergei Kovaljov ja Ljudmila Aleksejeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles