Riik ähvardab Narva rahakraanid kinni keerata

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Narva linn ja rahandusministeerium vaidlevad vanadekodu rajamiseks sõlmitud lepingu üle ning ministeerium ähvardab piirilinna raha kraanid sõnakuulmatuse korral rahata jätta.

Narvas hakati tänavu suvel ehitama uut vanadekodu ja kuigi hoone saab valmis alles järgmise aasta lõpuks, on selle ehitus tänaseks ajanud tülli rahandusministeeriumi ja kohaliku linnavõimu.

Rahandusministeeriumi hinnangul on Narva linnavalitsuse ja OÜ-ga Castnix Investi vahel 2009. aasta juunis sõlmitud lepingu puhul tegu kapitalirendiga. Selliseid kohustusi tohib omavalitsus võtta ainult välisabi projektide omaosaluse finantseerimiseks, sildfinantseerimiseks või olemasolevate kohustuste refinantseerimiseks, kuid vanadekodu ehitamiseks sõlmitud leping neile tingimustele ei vasta, selgitas rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna peaspetsialisti Andrus Jõgi.

Ministeeriumi arvates peaks linn Castnix Investiga sõlmitud lepingu selliselt ümber vormistama, et tegemist ei oleks kapitalirendilepinguga. Teine variant oleks ametniku sõnul võetud kohustused koheselt tasuda.

«Kui linnavalitsus ei ole rahandusministeeriumile selgitanud rikkumise puudumist 15. novembriks või 1. detsembriks lõpetanud rikkumist ja ministeeriumit rikkumise lõpetamisest teavitanud, kaalub ministeerium Narva linna osas tasandusfondi eraldiste ja tulumaksust ülekandmisele kuuluvate summade kinnipidamist,» sõnas Jõgi.

Narva abilinnapea Aleksander Ljudvig oli vastuolu kommenteerides enam kui tagasihoidlik. «Meie arvates ei sisalda mainitud leping kapitalirendi tunnuseid,» kinnitas ta. Abilinnapea kinnitusel teeb linnavõim omalt poolt kõike, et vältida rahandusministeeriumi poolt välja käidud sanktsioone ja saavutada kompromiss.

Narva linnapea Tarmo Tammiste on ERR venekeelsele uudisteportaalile öelnud, et linn pole vanadekodu ehitajale seni veel sentigi maksnud, kuna ehitustööd alles käivad ja hoone valmib järgmisel aastal. «Praegu räägitakse sellest, et 2012. aastast kaovad ära omavalitsuste laenud võtmisele seatud piirangud ja sel juhul ei näe ma üldse mingit probleemi,» sõnas linnapea.

Rahandusministeeriumi kinnitusel pole Narva ainus omavalitsus, kes on selle seadusepügala vastu eksinud. «Seni on rikkumine kinnitust leidnud vaid Rõngu valla puhul,» ütles rahandusministeeriumi ametnik Andrus Jõgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles