Seksuaalkurjategijatel keelatakse raamatukogus lastega tegeleda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteraamatukogu.
Lasteraamatukogu. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Kultuuriministeerium valmistab ette uut rahvaraamatukogu seadust, mis muuhulgas keelab seksuaalkurjategijatel töötada raamatukogus ametikohtadel, kus puututakse kokku lastega.

Kavandatava seadusemuudatuse kohaselt ei tohi lastega vahetult kokkupuutuv raamatukogu töötajaks olla isik, keda on süüdi mõistetud lastevastases seksuaalse iseloomuga kuriteos, samuti alaealise prostitutsiooniga või lapspornoga seotud kuriteos. Selle sätte koostamisel on kultuuriministeerium pidanud nõu justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika osakonnaga, kes on andnud sellele põhimõttelise nõusoleku.

Küsimusele, kas kavandatav muudatus lähtub mõnest konkreetsest juhtumist, vastas kultuuriministeeriumi pressiesindaja Nele Meikar, et see on vajalik võimalike probleemide ennetamiseks tulevikus.

Ka peaks uue eelnõu kohaselt senisest kergemaks muutuma raamatukogu võlglastelt viiviste kätte saamine. Praeguse korra kohaselt hakkab ettekirjutus kehtima selle kättetoimetamise hetkest alates. Samas kui paljud võlgnikud ei ela teadaoleval aadressil või ei võta teadlikult tähtkirju vastu. Nüüd aga pannakse seadusesse kirja, et ettekirjutus tehakse lugejale teatavaks allkirja vastu kohapeal või saadetakse posti teel lugeja rahvastikuregistris olevale aadressile või muule teadaolevale elukoha aadressile.

Samuti uuendatakse senist rahvaraamatukogude rahastamissüsteemi. Kui kehtiva seaduse kohaselt eraldatakse toetust riigieelarvest nelja maakonnaraamatukogu töötaja töötasudeks ja ülalpidamiskuludeks, siis edaspidi hakkas riik tasuma maakonnaraamatukogudele osutatud teenuse eest. «Loomulik on see, et kui ühel raamatukogul on rohkem teenindatavaid, siis on nende töökoormus suurem,» selgitas Meikar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles