Laaneots sai Kaitseliidu kõrgeima aumärgi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots.
Kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots. Foto: Raigo Pajula

Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste andis tänasel Kaitseliidu aastapäeval Kaitseliidu koolis Alu mõisas Kaitseväe juhatajale üle Kaitseliidu Valgeristi I klassi teenetemärgi.

Kindral Laaneots pälvis Valgeristi Eesti kaitseväe ja Kaitseliidu kauaaegse juhina, kelle juhtimise all on arenenud sõjaliste ülesannete selgus, teatas Kaitseliidu pressiesindaja.

«Kindral Laaneotsa kindel suunis ja tahe on olnud pöörata Kaitseliit tagasi oma juurte juurde, ehk Kaitseliidu territoriaalsuse rõhutamine – üle-eestilise turvavaiba ideoloogia,» toonitas kolonelleitnant Lumiste Valgeristi üleandmisel. «See on just see põhimõte, mis kunagi sai Kaitseliidu loomise ajendiks ja mille me vahepeal kahetsusväärselt ära unustama kippusime. Seda põhimõtet on kindral Laaneots pidevalt rõhutanud ja selle rakendamisel silma peal hoidnud.»

«Teiseks, kindral Laaneots on alati rõhutanud võrdset kohtlemist. Inimesed, kes on vabatahtlikult liitunud Kaitseliiduga ootavad õigustatult, et neid koheldaks võrdselt sõltumata nende east, tervisest või elukutsest. Igaühel on õigus ja talle pean olema loodud võimalus osaleda riigikaitses,» rõhutas Kaitseliidu ülem.

Kindral Ants Laaneotsa sõnul on ta teinud endast kõik sõltuva, et Kaitseliit saaks paremaks, õpiks ja areneks. «Põhimõte, mille järgi igaüks valmistub kaitsma oma kodukohta, on osutunud õigeks. Seda tõestab Kaitseliidu liikmeskonna stabiilne kasv,» märkis Laaneots.

Kaitseväe juhataja lisas, et effektiivseim kaitse on vabatahtlik.

Kaitseliidu Valgeristi teenetemärk asutati 19. juunil 1929. aastal. Varem on selle I klassi annetatud Lennart Merile, Arnold Rüütlile, Enn Tartole, postuumselt major Benno Leesikule, viitseadmiral Tarmo Kõutsile, kindralleitnant Johannes Kertile ja Jaak Aaviksoole.

Enne II ilmasõda Valgeristi I klassi teenetemärki välja anda ei jõutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles