Aasta isa: hea isa peab looma lastele raja

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta isa Aavo Ots, koos abikaasa Meeli Otsa, laste ja Eesti naisliidu esinaise Siiri Oviiriga.
Aasta isa Aavo Ots, koos abikaasa Meeli Otsa, laste ja Eesti naisliidu esinaise Siiri Oviiriga. Foto: Laura Oks

Hea isa peab mõtlema oma lastele, looma sellised rajad, mida mööda saaks nad ellu minna, ütles tänavune aasta isa Aavo Ots.

Täna kuulutas Eesti naisliit Estonia kontserdisaalis välja aasta isa, kelleks sai Võrumaalt pärit viie lapse isa, dirigent ja muusikapedagoog Aavo Ots.

«Usun, et suurt rolli mängis see, et minu lastel läheb küllaltki hästi ja minu abikaasa on tubli,» pakkus Ots põhjuseks, miks just tema valiti aasta isaks. «Ma ütleks nii, et mina olen perekonnaelu korraldanud ideeliselt, aga abikaasa on need läbi aastate suutnud viia kokku nö tsiviileluga. Ainult muusikast ei piisa, et oleks toit laual, riided ja kõik muud asjad.»

Esinemistega muidu harjunud Ots tunnistas, et tänane hommik oli tema jaoks tõsine, kuna tuli mõelda, mida publikule rääkida. «See oli suur vastutus, mida ma ise ei ole valinud,» ütles ta.

Kuidas olla hea isa? «Sellele ma ei oska vastata, seda saavad öelda võibolla lapsed,» sõnas Ots. «Hea isa peab mõtlema oma lastele, looma sellised rajad, mida mööda saaks ellu minna. See ei pea tingimata olema muusika. Meie puhul see kujunes nii välja, kuna see ümbrus, kus lapsed kasvasid, oli muusikaga väga seotud.»

Nimelt tegelevad kõik Otsa viis last muusikaga nagu nende isagi. Siiski peavad Otsa hinnangul lapsed leidma eeskuju ka mujalt.

Proua Evelin Ilves juhtis isadepäeva aktusel peetud kõnes tähelepanu asjaolule, et palju on neid peresid, kus isa kaob perepiltidelt - ühtäkki on isa kusagil mujal ja mitte lapse kõrval pildil.

«Inimsaatused on väga erinevad ja selle koha pealt ei saa vist keegi üldse nõu anda,» kommenteeris seda Ots. «Mina sooviksin, et ka halbadest lahendustest leitakse parimad lahendused, aga inimesed on erinevad ja palju on tõesti niimoodi, et olukord, kus inimesed on kasvanud või kus nad praegu viibivad, loob sellised situatsioonid, mida ei oska keegi lahendada.»

Otsa hinnangul peetakse Eesti ühiskonnas isa rolli oluliseks.

«Ma sooviks täna Eesti isadele jõudu, edu ja kindlasti seda, et kõigil oleks tööd ja armastust oma ligemeste vastu,» ütles Ots.

Ots rääkis, et täna toimub neil perega üks koosviibimine, kuid seejärel läheb ta ettevalmistama juba järgmiseks esinemiseks.


Aavo Ots

Aavo Ots (1951) lõpetas Tallinna Riikliku Konservatooriumi 1976. a kahel erialal – koorijuhtimise G. Ernesaksa ja trompeti T. Tarumi juhendamisel. Õpingud jätkusid Leningradi Konservatooriumi assistentuur-stažuuris prof. J. Bolšijanovi juhendamisel.

1979. a võitis Aavo Ots esikoha vabariiklikul konkursil Eestis. 1975–1984 mängis ta Estonia Teatri Sümfooniaorkestris. 1977. a asus õppejõuna tööle Tallinna Muusikakeskkooli ja 1984. a Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiasse (alates 1989. a dotsendina).

Aavo Ots töötab ka Tallinna Muusikakeskkooli «Puhkpillisümfoonikute», Brass Academy ja Eesti Noorte Puhkpilliorkestri dirigendina. 2004., 2006. ja 2009. aastal nimetati ta Eesti Kooriühingu poolt Aasta dirigendiks.

Aavo Ots on nii EMTA rahvusvaheliste trompetipäevade kui Võru Vaskpillipäevade kunstiline juht.

Allikas: Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles