Tadžiki kohtu kantselei registreeris pilootide kassatsioonkaebuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tadžikistani Kurgonteppa linnakohtu kantselei registreeris täna Vene ja Eesti kodanikust pilootide kaitsja kassatsioonkaebuse, teatas Interfax.

Pikaks ajaks vangi mõistetud pilootite kaitsja Gulom Bobojev rääkis Interfaxile, et nüüd on kohtul seitse päeva aega kaebuse läbivaatamiseks ja otsustamiseks, kas see lükatakse tagasi või asutakse kohtuasja uuesti kõrgemas kohtuastmes arutama.

«Kohtukantselei andis mulle täna reedel sisse antud kassatsioonkaebuse registreerimisnumbri,» kinnitas advokaat pühapäeval.

Tadžikistani Hatloni rajoonikohus mõistis teisipäeval Aleksei Rudenko ja Vladimir Sadovnitši süüdi salakaubaveos ja riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ning määras mõlemale kaheksa ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse.

Riigiprokurör süüdistas lendureid piiri ebaseaduslikus ületamises, rahvusvaheliste lennundusreeglite rikkumises ja salakaubaveos. Eelmise nädala reedel toimunud kohtuistungil viimase sõna saanud Rudenko kinnitas, et ei tunnista end süüdi ühegi süüdistuspunkti alusel ning palus kohut ta õigeks mõista. Samasuguse avaldusega esines ka Sadovnitši.

Tadžikistani julgeolekutöötajad pidasid Venemaa ettevõttele Rolkan Investments kuuluva kahe An-72 lennuki meeskonnad 12. märtsil kinni kohe pärast maandumist. Esimesed kaks kuud hoiti mehi hotellis, kuid 12. mail mõlema meeskonna kaptenid vahistati. Mõlemad kohtualused on oma süüd algusest peale kategooriliselt eitanud. Mõlemad väidavad, et piiriületuseks saadi luba kõikide reeglite kohaselt ja vastavad andmed edastati ka Tadžikistani korrakaitsejõududele.

Välisministeeriumi hinnangul ei ole Tadžikistani kohtu otsuse motiivid Eesti kodanikust lenduri süüdimõistmisel selged ja tema jätkuv kinnipidamine ei ole põhjendatud.

Tadžikistani kohtu otsust kritiseeris teisipäeval ka Vene välisministeerium, kes hoiatas, et Vene kodanikust lendurile Tadžikistanis määratud 8,5-aastane vangistus kahjustab tõsiselt riikidevahelisi suhteid. Venemaa reageeris kohtuotsusele Tadžikistanist pärit illegaalide välja saatmisega riigist.

Välismaalaste ajutise majutamise keskustes ootab Venemaalt välja saatmist 297 Tadžikistani kodanikku. Interfaxi andmetel on Venemaa korrakaitseorganitel kavas jätkata reide Tadžikistanist pärit illegaalsete immigrantide tabamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles