Ettevõtted saavad investeeringuteks ja ekspordiks lisaraha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Valitsus kinnitas tänasel istungil Eesti ettevõtluspoliitika arengukava aastateks 2009 kuni 2012, millega eraldab järgmisel aastal ettevõtete investeeringute ja ekspordi toetamiseks rohkem ELi vahendeid kui varem planeeritud.


Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on praegu ettevõtetele suurimaks probleemiks ligipääs finantsressurssidele seoses laenutingimuste oluliste karmistumisega. «Seetõttu on oluline luua ettevõtetele eri võimalusi ligipääsuks kapitalile ning suurendada lühiajaliste, kuid kiiret mõju avaldavate ekspordi- ja laenugarantiide mahtusid, samuti teatud tingimustel riiklikku abi laenude refinantseerimisel.»

Minister ütles, et pikemas perspektiivis jääb ettevõtluspoliitika keskseks teljeks arendustegevuse ja innovatsiooni ergutamine ning ettevõtlusaktiivsuse suurendamine. «Ehkki rakenduskava on plaan järgnevaks kolmeks aastaks, oleme jätkuvalt paindlikud ja vajadusel reageerime raskuste tekkimisel kohe,» lubas ta.

Täna kinnitatud rakendusplaanis ongi varasemaga võrreldes suurendatud vahendite mahtu kahel tegevussuunal - Eesti ettevõtete ekspordivõimekuse ja investeeringute toetamisel. Euroopa Liidu vahenditest rahastamist on toodud ettepoole peamiselt järgmiste aastate arvel.

Tuleval aastal on plaanis ettevõtetele välja töötada uudne toetus kesk- ja pikaajaliste eksporditehingute garanteerimiseks, et olla abiks nende rahvusvahelistel turgudel tegutsemisel. Selleks on planeeritud 2009. aastal 200 miljonit krooni. Eesti ettevõtete ekspordivõimekuse arendamiseks on kokku arvestatud 310,5 miljonit krooni.

Investeeringute toetamise rahastamist kiirendatakse, mistõttu on vahendeid tõstetud 2009. aastal ettepoole järgmiste aastate arvel. Väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele ligipääsu parandamiseks kapitalile on rakendusplaanis 2009. aastaks ette nähtud väljamakseid 100 miljonit krooni, ettevõtete investeeringute toetamiseks 141 miljonit krooni.

Kokku plaanitakse rakendusplaanis toodud tegevuste rahastamiseks 2009. aastal eelarvest reaalselt välja maksta vähemalt 695,8 miljonit krooni. Aastatel 2009-2012 kavandatakse välja maksta kokku üle 2,03 miljardi krooni. Ekspordi ja investeeringute toetusi saavad ettevõtted taotleda Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest ja sihtasutusest Kredex.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles