Eesti Lastevanemate Liit: lapse asukoht, tervis ja areng peavad olema kaardistatud

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps
Laps Foto: SCANPIX

Eesti Lastevanemate Liidu juhatuse liikme Kristiine Vahtramäe väitel takistavad varajast probleemide ilmnemise märkamist ja lastele ning peredele õigeaegse abi osutamist mitmed tegurid.

«Raha puudus, kohalike omavalitsuste lastekaitsetöötajate vähesus, sotsiaalpedagoogide ja eripedagoogide vähesus, puudulik koostöö perearstidega, traditsioonilised hoiakud end teise pere asjadesse mitte segada ja puudulik teavitus sellest, mida siis teha, kui märgatakse hädas olevat last või peret,» loetles Vahtramäe.

Vahtramäe sõnul on ta ise kokku puutunud juhtumitega, kus küsitakse nõu, et mida peab tegema, kui vastasmaja teise korruse aknast kõõluvad pidevalt välja väikesed lapsed.

«Või naabrinaine on tihti joobes ja tema laps nutab öösiti üksi kodus,» lisas ta. «Selgub, et kaaskodanikud on küll mures ja valmis aitama, kuid puudub oskus või valmidus tegutseda.»

Tema sõnul kurdetakse ka seda, et kuigi kodanik teatas, siis midagi pole muutunud.

«Olen ka ise kogenud, et tagasisidet pole ametnikelt võimalik saada,» nentis ta.

Vahtramäe hinnangul tuleks vanemahüvitise ja laste meditsiiniline järelvalve tuleb viia süsteemi, kus lapse asukoht, tervis ja areng on kaardistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles