Õiguskantsler: riigikogul tuleb oma töö ära teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Peeter Langovits.

Õiguskantsler Indrek Teder ootab jätkuvalt, et riigikogu tühistaks põhiseadusega vastuolus oleva poliitilise välireklaami keelu ning soovitab sellele kehtestada mõistlikke piiranguid.

Õiguskantsler ei pea veel õigeks sekkuda valimisteaegse välireklaami keelustamise tühistamisse, vaid ootab riigikogult probleemile lahendust.

«Lähtun oma tegevuses põhimõttest, et kui olen riigikogu tähelepanu selgelt põhiseadusvastasele olukorrale juhtinud, tuleb kõigepealt ikka riigikogul endal oma töö ära teha,» ütles Teder.

«Ka antud teemas pean praegusel hetkel õigeks jätta riigikogule võimalus ise probleem lahendada, seda enam, et parlamendil on põhiseaduse valguses mitmeid erinevaid põhimõtteliselt võimalikke lahendusi, mille vahel valimine eeldab poliitilise konsensuse saavutamist,» ütles Teder.

Näiteks on õiguskantsleri hinnangul võimalik poliitilise välireklaami täieliku keelustamise asemel seada reklaamile mõistlikke piiranguid. Samuti saaks näiteks piirata kas tervikuna või otstarbeliselt valimiskulusid ja sel juhul välireklaami keeld tühistada.

Need valikud eeldavad poliitilisi otsustusi ning õiguskantsler ei pea võimalikuks lähtuvalt talle seadusega antud pädevusest poliitiliste otsustuste pooleliolevasse protsessi sekkuda.

Õiguskantsler teatas, et aktsepteerib eelnõu menetlemist riigikogus mõistliku aja jooksul.

«Kui aga olukorra lahendamiseks igasuguse mõistliku aja piiride möödudes pean küsima, kas mitte ei kasutata venitamistaktikat õiguskantsleri ettepanekute täitmisel, ei saa ma jääda sellele vaatama läbi sõrmede ning pean võtma kaalumisele oma edasised sammud põhiseaduslikkuse saavutamiseks,» ütles Indrek Teder.

Õiguskantsler Indrek Teder on teinud riigikogule ettepaneku viia põhiseadusega kooskõlla seadused, mis keelavad valimistel aktiivse agitatsiooni ajal poliitilise välireklaami eksponeerimise.

Riigikogu nõustus õiguskantsleri ettepanekuga ning põhiseaduskomisjon algatas vastava eelnõu, mille esimene lugemine toimus novembris.

Seejärel on aga asjad soiku jäänud ning põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde hinnangul jääb poliitilise välireklaami keeld saabuvate Euroopa Parlamendi valimiste ajaks muutmata, sest praegu pole selle edasiseks menetluseks vastavat konsensust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles