Hiina rahupreemia pälvis Vladimir Putin

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Vladimir Putin.
Venemaa peaminister Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni peaminister Vladimir Putin pälvis panuse eest maailma rahu tagamisse Konfutsiuse rahupreemia.

Lisaks Putinile kandideerisid auhinnale, millega kaasneb ka 100 000 jüaani (üle 11 350 euro) suurune rahaline preemia ka näiteks Saksa liidukantsler Angela Merkel, Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma ja Hiina teadlane, hübriidriisi välja töötanud Yuan Longping, vahendas uudistevõrk AFP.

Hiina akadeemikud otsustasid aga auhinna anda just Putinile, kelle poolt hääletas 16 komitee liikmest üheksa. Seejuures toodi esile asjaolu, et Putin seisis tänavu kevadel vastu NATO kavale pommitada Liibüat. Sekkumist Liibüas ei toetanud ka Hiina võimud.

Konfutsiuse rahupreemia anti esmakordselt välja mullu, kui kommunistliku rahvavabariigi võime ärritas otsus anda Nobeli rahupreemia Hiina dissidendile Liu Xiaobole. Kuigi paljud selle komitee liikmed eitavad seost Hiina valitsusega, peetakse preemiat poliitiliseks.

Preemia antakse Putinile üle 9. detsembril Pekingis päev enne Norra pealinnas Oslos toimuvat pidulikku tseremooniat, kui Libeeria presidendile Ellen Johnson Sirleafile, Libeeriast pärit Aafrika rahuaktivistile Leymah Gbowee´le ning Jeemeni poliitikule ning inimõiguste aktivistile Tawakkul Karmanile antakse üle tänavune Nobeli rahupreemia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles