Aasta ohvitseriks valiti miinijahtija Ugandi komandör

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Ugandi.
Miinijahtija Ugandi. Foto: Kaitseväe peastaap

Tänavune aasta ohvitser on miinijahtija Ugandi komandör vanemleitnant Villu Klesmann, aasta allohvitseri preemia saab Scoutspataljoni vanemveebel Jaanus Kundla.

3200 euro suurust preemiat finantseerib Riigikaitse Edendamise Sihtasutus, teatas kaitseväe peastaap.

«Viiendat korda välja antavast preemiast on kujunenud elujõuline traditsioon, mis on hinnatud eelkõige kaitseväelaste endi seas,» ütles sihtasutuse nõukogu esimees major Toomas Luman. Ta lisas, et seda kinnitab esitatud kandidaatide rohkus ja esildiste põhjendatus. Aasta ohvitseri ja allohvitseri preemia saanud on teenistuskaaslaste seas hinnatud kaitseväelased.

Tänavune aasta ohvitser vanemleitnant Villu Klesmann teenib kaitseväes 1998. aastast. Ta on lõpetanud Taani Kuningliku Mereväeakadeemia ja teeninud seejärel erinevatel mereväe laevadel ja mereväekoolis. Alates 2009. aastast on ta miinijahtija Ugandi komandör, tema juhtimisel on Ugandi osa võtnud mitmetest miinitõrjeõppustest ja -operatsioonidest nii välisriikides kui Eestis ning teinud kahjutuks hulgaliselt maailmasõdade aegseid lõhkekehi.

«Akadeemias õpetati, et mereväeohvitser peab täitma samaaegselt nelja rolli - olema sõdur, laevajuht, diplomaat ja organisatsiooni juht,» ütles vanemleitnant Klesmann ning kinnitas, et peab oma eesmärgiks täita kõiki rolle ühtmoodi eeskujulikult.

Miinilaevade Divisjoni ülem kaptenmajor Johan-Elias Seljamaa iseloomustab Klesmanni kui tasakaalukat ülemat, kes on sidunud oma alluvad monoliitseks ja tugevaks meeskonnaks. «Komandöri ametikohal õnnestumine eeldab enesekehtestamist ja kindlat juhtimist - ta peab olema oma meeskonnale eeskujuks ja kindlaks tugipunktiks,» ütles Seljamaa.

Aasta allohvitser vanemveebel Jaanus Kundla teenib Scoutspataljonis. Ta on kaitseväes alates 1999. aastast, teeninud rühmavanemana välisoperatsioonil Kosovos ja Afganistanis. Viimastel aastatel on vanemveebel Kundla tegelenud Scoutspataljoni sõdurite väljaõppega.

«Vanemveebel Kundla on aktiivne ja visa allohvitser, kes omab autoriteeti nii sõdurite, kaasteenijate kui ülemate silmis. Oma erudeerituse ning avara silmaringiga on ta eeskujuks mitte ainult sõduritele ja allohvitseridel vaid ka ohvitseridele,» iseloomustas Kundlat Scoutspataljoni ülem kolonelleitnant Vahur Karus.

650 euro suuruse ergutuspreemia vääriliseks tunnistati ohvitseridest Scoutspataljoni operatiivsektsiooni ülem major Tarmo Kundla, Õhuväe tagalatoetusgrupi kapten Avo Träss, Kuperjanovi jalaväepataljoni kompaniiülem leitnant Rivo Aavel ja Vahipataljoni rühmaülem nooremleitnant Robert Kase.

Allohvitseridest said 650 euro suuruse ergutuspreemia vanemveebel Tõnu Tuul Kuperjanovi jalaväepataljonist, veebel Margus Bergmann Kalevi jalaväepataljonist, veebel Reemo Raag Vahipataljonist ja veebel Petri Tedrekull Õhutõrjepataljonist.

Aasta ohvitseri ja aasta allohvitseri valimine on seni suurim eraalgatuslik tunnustus kaitseväelastele. Statuudi kohaselt võib iga kaitseväelane teha ettepanekuid oma kolleegide, ülemate ja alluvate hea teenistuse tunnustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles