Vassiljev: Eesti peaks Euroopas aktiivsem olema

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Vassiljev.
Rannar Vassiljev. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev ütles täna riigikogu ees kõneledes, et kuigi Euroopas on ärevad ajad, peaks Eesti olema veel aktiivsem oma Euroopa Liidu poliitikas, kui ta on senini olnud.

Vassiljevi sõnul ei tähenda aktiivsus seda, et riigikogu hääletab mõnd kokkulepet, vaid tunduvalt laiemalt tuleks vaadata näiteks rahanduspoliitilisi põhimõtteid, millest Euroopa Liit lähtub ja mis reformimist vajavad.

«Võiksime siin Eestis olla oma seisukohtade kujundamisel  aktiivsemad. Tihti jääb mulje, et meie seisukohad kujunevad Brüsselis ning seejärel selgitatakse neid Tallinnas ja Eestis, kuigi tegelikult võiks see käia teistpidi,» sõnas ta. «See on kindlasti koht, kus Eesti poliitikal Euroopa Liidu suunas on tublisti arenemisruumi.»

Vassiljev tõstis esile, et sotsiaaldemokraatidena on neile äärmiselt oluline, milline saab olema järgmine Euroopa Liidu eelarveperiood ja olulise märksõnana tõstis ta esile põllumajandustoetused.

Tema hinnangul on valitsus võtnud ambitsioonika eesmärgi: aastaks 2020 võiksid otsetoetused olla Eestis 90 protsenti Euroopa Liidu keskmisest.

«Samas on nüüd hea viis hinnata, kui tõhus ja tugev meie valitsuse poliitika Euroopa suunal on,» sõnas ta.

Vassiljev rõhutas, et Eesti edu Euroopas ja maailmas ei põhine tulevikus sellel, kas siinne tulumaks on 1 või 2 protsendi võrra madalam, kui ta täna on.

«Meie edu peab põhinema arukatel, loovatel, aktiivsetel inimestel. Selles püüdes oleme väga palju keskendunud kõrgharidusele, aga me oleme ära unustanud alushariduse, oleme unustanud selle, et tagada lapsevanematele võimekus oma lastesse investeerida, et neil tekiks võimalus olla need tuleviku potentsiaalsed Eesti majanduse kasvatajad,» lisas ta. «Iseenesest on lastesse investeerimine äärmiselt pikaajaline, kuid samas ka kõige tulusam investeering, mis riigil on võimalik teha. Ma arvan, et Eesti peaks selles suunas tubli sammu edasi astuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles