Eksminister: Maripuu tegeleb eneseõigustamisega

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eelmise sotsiaalministri Jaak Aabi sõnul jääb Maret Maripuu käitumisest seoses puudega inimeste toetuste viibimise skandaaliga mulje, et üritatakse end kõigest väest õigustada.


«Probleemid ilmnesid kohe pärast 1. oktoobrit. Ministrile olid need teada ammu, kuid päid hakati lõikama alles detsembris,» rääkis Aab Postimees.ee'le, viidates ministeeriumi IT-osakonna juhi hiljutisele töölt lahkumisele.

Tema sõnul näib ministeeriumi praegune tegevus süüdlase otsimisena, millel on tagant järele õigustamise maik juures.

Aabi väitel võib väheste ressursside tingimustes ikka ilmneda hangetega probleeme, kuid sellisel juhul oleks õige kriise ennetada - näiteks kohtuda varakult puuetega inimeste ühingute juhtidega ja selgitada olukorda avalikkuses.

Pahameel paratamatu

Aabi sõnul on toetuste maksmine alati tundlik teema, mistõttu on loogiline eeldada, et probleemid sellega tekitavad laia pahameelt ning vajavad asjatundlikku lähenemist.

Sotsiaalminister Maret Maripuu võttis eile kaasvastutuse olukorra eest, kus tuhanded puuetega inimesed pidid mitu pikka sügiskuud ilma toetusrahata läbi ajama.

Veel 10. detsembril tembeldas Maripuu riigikogu ees pea 7000 inimese ajutiselt elatisrahata jäämise eest süüdlaseks IT-spetsialistid. Tema tõlgenduses katkestas riik oktoobri algul tööealistele puuetega inimestele töövõimetuspensioni ja puudetoetuse maksmise just IT-meeste saamatuse tõttu.

Ei pidanud ebaõnnestumiseks

Reformierakondlane Maripuu oli ka üks neist kolmest ministrist, kes hiljutises küsitluses ei leidnud oma lõppeva aasta tegemiste hulgast ühtegi ebaõnnestumist. Seega peab Maripuu kordaminekuks sedagi, et 1. oktoobril jõustus tema allkirja saanud töövõimetuse tuvastamise uut korda sisaldav määrus, mille ametnikud said valmis kõigest nädalapäevad varem.

Enam-vähem hakkas uus arvutisüsteem tööle novembri keskel, mil riik alustas pensionide järkjärgulist väljamaksmist.

Jõuludeks oli suur osa inimestest neile seadusega tagatud pensionist tagantjärele kätte saanud. Siiani on aga rahata osa neist, kes esitasid taotluse pärast 1. novembrit.

Preemia jäägu

Täna oli meedias juttu ka sellest, et puuetega inimeste toetuste maksmisega viivitanud sotsiaalkindlustusamet maksis oma mitmesajale töötajale jõulupreemiat.

Selles Aab probleemi ei näinud, sest tema sõnul on süüdi pigem konkreetse riigihanke korraldamisega seotud üksikud inimesed, mitte kõik sotsiaalkindlustusametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles