Ministeeriumi nõuded kalapaatidele üllatavad nii kalureid kui ametnikke

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalapaat Sauga jõel
Kalapaat Sauga jõel Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Viie aasta eest kalalaevaregistri üle võtnud põllumajandusministeerium andis ministeerium välja määruse, et kõik kutseliste kalurite paadid tuleb kanda registrisse. Kalureid üllatab, et enne registrisse kandmist tuleb paadid eraldi üle mõõta, kuigi kõik need on identsed.

Kalurid imestavad, et ümberregistreerimiseks peavad näiteks kõik Kasse-paadi omanikud laskma need üle mõõta ja maksma selle eest ligi 50 eurot, kuigi kõik paadid on identsed, kirjutab Meie Maa.

«Jah, me oleme teinud üle 2200 Kasse-paadi ja neid kasutavad ka kalamehed. Kõik paadid on 4,3 meetrit pikad ja 1,55 meetrit laiad,» teadis Kasse-paatide valmistaja Fred Keert. Tema sõnul on teine probleem nende kaluritega, kel oli ühes rannas üks ja teises rannas teine paat. «Nüüd saavad nad kalalaevaregistrisse registreerida vaid ühe paadi,» selgitas Keert.

Veeteede ameti vanemspetsialist Peeter Kask ütles, et selle määruse täitmise tõttu on neil nüüd käed-jalad tööd täis.
«Kuna nüüd vormistavad kutselised kalurid oma Kasse-paadid ringi alla 12 meetri pikkuseks laevaks, tuleb meil teha nendele paatidele tehniline ülevaatus. ARK-is nõutakse ülevaatuse akti. Selle eest maksab ülevaatuse tellija 1,59 eurot paadi pikkuse meetri kohta pluss paadi vanuse koefitsient,» loetles Peeter Kask akti taotlemise kulusid.

Kask ei taipa, miks selline väikeste laevade kalalaevaregistrisse ümberregistreerimine üldse ette võeti. «Kalalaev on spetsiaalselt kalapüügiks ehitatud laev, kas traallaev või on tal võrgupoomid peal. Kasse pole kalalaevaks ehitatud, kuigi sajad kalurid käivad sellega kala püüdmas,» sõnas ametnik. Tema sõnul polnud varem tähtsust, kuhu registrisse see paat kuulus.

Põllumajandusministeeriumi kalapüügi korralduse ja andmete analüüsi büroo juhataja Gunnar Lambing selgitas, et kuna kalapüügiressurss on piiratud, tuleb kõik kala püüdvad alused koondada kalapüügiregistrisse, et limiteerida püügivõimsust. Aluseks võetakse laeva mahutavus ja selle arvutuse mõõtekirju tohivad Eestis väljastada kolm firmat – Konsor Ltd, Rostiko OÜ ja Mec Insenerlahendused OÜ. Kõik need asuvad Tallinnas. Näiteks Kasse-paadi mahutavuse määramine maksab ligi 50 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles