Tehnikaülikool plaanib hakata arhitekte koolitama

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tallinna Tehnikaülikooli nõukogu otsustas eile luua arhitektuuriprofessori ametikoha, ülikooli rektori Andres Keevalliku sõnul on see esimene samm uue teaduskonna loomisel.

Esimesed arhitektuuritudengid asuvad TTÜ rektori Andres Keevalliku sõnul õppima tõenäoliselt järgmise aasta sügisest. «Aga eks seda näitab aeg,» lisas ta. Kas tulevastel tudengitel tuleb oma õpingud ise kinni maksta või on neil lootust pääseda riigieelarvelisele kohale, pole samuti veel selge.

Rektori sõnul on neil esialgu plaanis võtta tudengeid vastu vaid magistriõppesse ning avatav eriala on eelkõige suunatud Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuri eriala lõpetanutele, kel seni praktiliselt puudus Keevalliku kinnitusel võimalus oma õpinguid magistrantuuris jätkata.

Küsimusele, kas TTÜ soovib Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuriõppe üle võtta, ütles rektor, et see otsus langetatakse riigi hariduspoliitilisel tasemel, kuid ülikool on selleks valmis.

Keevalliku sõnul on nad oma plaanidest rääkinud ka haridusministeeriumiga, kuid ametlikku heakskiitu pole siiani saadud. «Aga tehnikaülikoolil on selline õigus sellise plaaniga välja tulla ja seda me teeme,» kinnitas ta.

Tehnikaülikooli laienemise plaani vastu on seni olnud ja seda kinnitas ka täna arhitektide liit. «See ei tähenda meile suurt midagi,» kinnitas Keevallik. Rektori sõnul on neil lisaks arhitektide liidu arvamusele ka ehitusettevõtjate liidu arvamus, kus ei olda rahul praeguste arhitektide koolitusega. Ka on Keevalliku sõnul olnud palju rahulolematust seoses sellega, et Tallinna Tehnikakõrgkooli lõpetanud arhitektidel pole praktiliselt väljundit magistriõppesse.

«Tehnikaülikooli väga selge sõnum on see, et me liigume selles suunas, et esialgu luua arhitektuuri- ja urbanistikainstituut, hiljem juba akadeemia,» rõhutas ta.

«Eestis koolitatakse arhitekte piisavalt ja me oleme tegelnud sellega, et neid kahte kooli (kunstiakadeemia ja tehnikakõrgkool – toim) lähendada ja me ei näe vajadust, et veel kolmas ülikool hakkaks sellega tegelema,» selgitas Eesti Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere. Ta kinnitas, et kindlasti ei pea paika väide, nagu ei pääseks tehnikakõrgkooli lõpetanud kunstiakadeemia magistriõppesse, sest neile on vastavalt kokkuleppele tagatud seal kindel arv kohti.

Arhitekti kinnitusel pole see esimene kord, kus TTÜ üritab «kaaperdada» arhitektide koolitust. «Tavaliselt esitatakse arhitektidele igasuguseid süüdistusi ja siis need jälle vaibunud.»

Pere sõnul on tavaliselt kurdetud, et kunstiakadeemia lõpetanud arhitektid on liiga palju kunstnikud ja liiga vähe insenerid ning selle tõttu oleks vaja arhitektide koolitus tagasi TTÜsse viia. «Samas on inseneriõpe EKAs olemas ja minu teada TTÜ õppejõud annavad ka neid alasid,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles