Ansip: Ida-Viru maavanem pole samuti sõltumatu

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik.

Peaminister Andrus Ansip väitis tänases riigikogu infotunnis, et Eesti kõik maavanemad on mõne erakonnaga rohkem või vähem seotud ja seotud on ka Ida-Viru maavanem Riho Breivel, keda praegu peetakse sõltumatuks.

Postimees kirjutas eile, et kui Lääne maavanema kandidaadiks esitatud Võru reformierakondlane Innar Mäesalu saab ametisse, ongi peaaegu kõik maavanemad koalitsiooniparteide liikmed. Vaid Ida-Viru maavanem Riho Breivel on veel erand, aga temagi viieaastane ametiaeg lõpeb järgmisel aastal.

Keskerakonna saadik Priit Toobal soovis Ansipilt teada, et millisele võimuparteile läheb Ida-Viru maavanema koht.

«Elame, näeme! Võib-olla jätkab ka seesama maavanem, kuid praegune Ida-Viru maavanem pole mitte sugugi kaugeltki sõltumatu, vaid ta on väga selgelt sotside esitatud kandidaat ja ta on ka sotsiaaldemokraatide nimekirjas valimistel kandideerinud,» väitis Ansip. «Nii et need, kes väidavad, et meil on ainult üks sõltumatu (erakondlikult määratlemata) maavanem, need kindlasti eksivad. Formaalselt võib see nii olla, aga sisuliselt see loomulikult nii ei ole.»

Ansip polnud nõus ka väitega, et maavanemaid politiseeritakse, sest tema mõistmise järgi tähendab politiseerimine seda, kui kellegi ametisse jäämine seotakse tema erakondliku kuuluvusega.

Ta toonitas ka, et iseenesest pole selles mitte midagi imelikku, et teatud ametikohtadel eelistatakse end erakondlikult määratlenud inimesi.

«Ehkki kui on võimekaid, siis ei peaks jälle see eelis olema selline, mis tagab ühele inimesele töökoha,» sõnas ta.

Ansip tõstis esile, et ta ei mõista inimesi, kes arvavad, et kui üks inimene kuulub erakonda, siis sellega on jube kahju demokraatiale juba sündinud.

«Mõelgem näiteks ka sellele, mis toimub meie naaberriigis Rootsis. Kui võim vahetub, siis vahetuvad väga suures ulatuses ka ametnikud ja ainult juriidilise osakonna juhataja on see kõige kõrgem ametnik, kes jääb uue võimu tööle asumisel ametisse,» tõi ta näiteks.

Ansip mainis ka USAd ja Prantsusmaad.

«Ma arvan, et vähemalt poliitikud ei peaks erakondlikku kuuluvust mingiks pidalitõveks pidama,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles