Elering vahetab välja saarte nabanööri

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: SCANPIX

Põhivõrguettevõte Elering võtab ette mandri ja Muhu vahelise vananenud merekaabli asendamise uue ja võimsamaga. Töösse peaks uus kaabel lülituma 2013. aastal.

«Kogu selle talve töötasime saartega ühenduste katkemise hirmus, sest kaablid mandri ja Muhu vahel on amortiseerunud,» kinnitas Saarte Häälele Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi, lausudes, et arvestades viimase talve kogemust, on ühenduse parendamine saartega tõsine prioriteet.

Elering investeerib lähiaastatel Muhu, Saare- ja Hiiumaa elektriga varustamise kindluse tõstmiseks kokku 12 miljonit eurot. Taavi Veskimägi lisas, et saarte ühenduste parendamine ei ole mitte luksus, mille Eesti elektritarbija peab kinni maksma, vaid vajadus.

Praegu on Suures väinas kuus 35 kV pingega kaabelliini, mis toovad elektri mandrilt Muhusse. Sealt liigub see edasi Saaremaale ning Leisi alajaamast üle Pamma poolsaare ja läbi Soela väina Hiiumaale.

Vanimad merekaablid Suures väinas on paigaldatud 1964. aastal. Hiljem on kaableid lisatud 70.–80-ndatel aastatel. Uusimad Saare maakonda varustavad elektrikaablid Rõuste ja Tusti vahel paigaldati 1990-ndate alguses. Üks vanematest, 1960-ndatest aastatest pärinev Virtsu–Võiküla kaabel vahetataksegi välja lähema kahe aasta jooksul.

Uus kaabel süvistatakse merepõhja, et vähendada selle vigastamise riski rüsijää, ankrute jms väliste mõjutajate poolt. Kaablitrassi projekteerimine ja paigaldamine jäävad aastasse 2013. Kõrgema pingeastmega kaabel on piisavalt võimas, et vajadusel asendada praeguste kaablite kogu summaarne võimsus.

Eleringi investeeringute kavas on ka piki Väikese väina tammi kulgeva Saaremaad ja Hiiumaad toitva õhuliini kõrvale dubleeriva maakaabli paigaldamine. Piki väinatammi kulgevat 110 kV õhuliini võivad mõjutada äärmuslikud ilmaolud, samas on selle asukoht remondibrigaadide ligipääsu seisukohast keeruline. Väga tugeva tormi või jäite korral on praegu seetõttu oht pikaaegsemateks Saaremaad ja Hiiumaad hõlmavateks elektrikatkestusteks.

Kuna maanteeamet ei luba kaablit Väikese väina tammi sisse paigaldada, otsitakse kaabli paigaldamiseks alternatiivseid võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles