Keskerakonna sees luuakse kodanikuühiskonna kogu

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Peeter Langovits

Eile kirjutas 31 keskerakondlast, nende seas riigikogu liige Jüri Ratas ja Keskerakonna kongressil tema kandidatuuri pooldanud Rainer Vakra ning Lembit Kaljuvee, alla dokumendile, millega asutatakse uus erakonnasisene ühendus.

«Olukorras, kus uus augustis valitud juhatus on kogunenud kolme kuu jooksul vaid kolm korda ja ainsateks märkimisväärseimateks otsusteks on olnud liikmete väljaheitmine erakonnast, tuleb pakkuda uusi ideid ja lahendusi,» rääkis Vakra. «Antud kogu eesmärk on pakkuda Keskerakonnale uusi mõtteid, häid ideid ja innovaatilisi lahendusi, et paremini seista Eesti inimeste heaolu ja tuleviku eest.»

Ta seletas, et Eesti Keskerakonna Kodanikuühiskonna kogu on erakonna liikmete vabatahtlik ühendus.

«Meie põhiliseks eesmärgiks on erakonna ja ühiskonna laialdasem ning sügavam demokratiseerimine,» ütles Vakra. «Me näeme, et Eesti Vabariigi ja Euroopa tulevik on kodanike ühiskonna päralt.» Vakra lisas, et kahjuks on täna tunda arenenud maailmas parlamentaarse demokraatia kriisi, mis eriti ilmekalt kajastub Euroopa finants- ja majandusolukorras.

«See on üks instrument kodanike laialdasemaks kaasamiseks ühiskonnas toimuvate protsesside mõjutamiseks,» sõnas Vakra. «Läbi selle toome erakonna ideoloogiasse uusi ja värskeid tuuli.»

Kogu asutamise lepingul on hetkel 31 asutaja allkiri. Sealhulgas üheksa riigikogu liiget. Juhtorganid valitakse pärast kogu registreerimist Keskerakonna juhatuse poolt. Seni on kokkukutsujana eeskõnelejaks kinnitatud Vakra.

«See on kogu, kes seab oma tegevuse üheks tõsiseks prioriteediks kolmanda sektori, nendega arvestamise ja võimalikult laiapõhjalise dialoogi,» rääkis Ratas. «Minu meelest on seda täna erakonnas vaja. Ja mitte ainult erakonnas, vaid loodan, et see kogu hakkab tegema koostööd ka teiste organisatsioonidega.»

Ratas kinnitas, et Keskerakonna Kodanikuühiskonna kogu eesmärk on anda väike panus erakonna poliitikasse, kuid ta ei nõustu, et tegu oleks Keskerakonna siseopositsiooniga.

«Ma seda küll ei ütleks. Asutamisdokumendi all on allkirjad nii ühelt kui teiselt poolt ja tegelikult on ka neid, kelle kohta ei oska ma absoluutselt öelda, kelle poolt nad on,» sõnas Ratas.

«Ei ole, teretulnud on kõik aktiivselt mõtlevad ja tegusad erakonna liikmed,» vastas ka Vakra.

Ratase sõnul võivad küll poliitikud vahel rääkida uue erakonna vajalikkusest, kuid seni pole sel teemal tõsiseid arutelusid olnud.

«Arutlused Eesti poliitika tegemiste ja tuleviku üle toimuvad igapäevaselt erinevates seltskondades ja organisatsioonides,» rääkis ka Vakra. «Loomulikult on sealhulgas arutatud ka võimaliku uue erakonna perspektiive ja vajalikkust Eesti ühiskonnas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles