Säästa raha nutikalt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säästmine on lihtne, kui tead mõningaid nippe
Säästmine on lihtne, kui tead mõningaid nippe Foto: SCANPIX

Tahaks vinget iPadi või uhket nutitelefoni, reisi soojale maale või unistuste kingasid, kuid raha nende asjade ostmiseks pole? Säästa nutikalt ning järelmaksu asemel osta asjad kohe välja, et hoiduda asjadele peale maksmisest! 

Portaal nupukas.ee on välja toonud mitu head säästmise nippi.

1. Keskendu eesmärgile

Hoia oma eesmärk kindlalt silme ees. Kui oled seadnud endale sihi osta arvuti, lõika kusagilt välja arvuti pilt ning kinnita see näiteks külmkapile, kus sa näed seda iga päev.

2. Kasuta «pitsa printsiipi»

Lühidalt - tee oma säästmine söödavateks tükkideks. Selleks, et koguda suuremat summat, tuleks sul regulaarselt panna oma hoiusele teatud summa. Et mitte sattuda masendusse ja loobuda eesmärgini jõudmisest, on kergem püstitada 20 pisemat eesmärki, kui üks liiga suur.

3. Motiveeri iseennast

Joonista näiteks üks termomeeter. Kui oled teatud skaala ulatuses sellel suutnud raha säästa, värvi see ala ära. Aseta termomeeter nähtavale kohale. Psühholoogiliselt on innustav näha, kuidas üha suurenev pind termomeetril saab täidetud värviga ning eesmärgi saavutamine tuleb aina lähemale.

4. Maksa kõigepealt iseendale

Raha säästmiseks mõtle nii, et oleksid justkui iseendale võlgu ning pane see kõige esimesena kõrvale. Võta näiteks eesmärgiks panna iga kuu oma sissetulekutest 10 protsenti kõrvale. Tea, et näiteks keskmine jaapanlane säästab 15,3 protsenti oma sissetulekutest ning keskmine sakslane 12,2.

5. Võrdle enne ostmist hindu

Võrdle erinevate tootjate sarnase kvaliteediga toote hindu, veendumaks, et teed ikka parima ostu.

6. Jälgi oma tarbimisharjumusi

Kui palju oma ostudest teed sa hetkeimpulsi ajel? Kui palju oled Sa mõjutatud reklaamist, emotsioonidest? Oleks hea, kui hakkaksid pidama n-ö rahapäevikut. Kirjuta üles kõik oma kulutused ning lisa sinna juurde, kas ost oli planeeritud või planeerimata. Planeerimata ostu puhul mõtle hoolikalt, mis sind ostma ajendas. Nii õpid ennast paremini tundma ning jälgima.

7. Alusta kogumisega juba täna ning säästa regulaarselt

Vanasõna ütleb: «Pikk reis saab alguse esimesest sammust. Mida kiiremini Sa sellega alustad, seda rutem jõuad pärale.» Sama võib öelda ka kogumise kohta. Sinu uue auto sissemakse saab alguse esimesest säästust. Eesmärgini jõudmine sõltub sellest, kui regulaarselt sa raha kõrvale paned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles