Sarkozy: tuumaenergiast loobumine tooks suurt kahju

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bugey tuumajaama sulgemist nõudvad meeleavaldajad.
Bugey tuumajaama sulgemist nõudvad meeleavaldajad. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy hinnangul põhjustaks tuumaenergiast loobumine riigile märkimisväärset majanduslikku kahju.

«Sellest energiast loobumine või selle osakaalu meelevaldne vähendamine meie energiastruktuuris ilma selle asendamiseks lahendusi pakkumata, tähendaks Prantsuse tööstusele märkimisväärset kahju,» ütles äriliidritega kohtunud Sarkozy uudistevõrgu AFP vahendusel.

75 protsenti kogu Prantsusmaa energiatarbimisest kaetakse tuumaenergiaga - ükski teine riik ei sõltu tuumaenergiast niivõrd palju kui Prantsusmaa oma 19 tuumajaama ja 58 reaktoriga. Erinevalt näiteks naaberriikidest Belgiast ja Saksamaast pole aga Prantsusmaal jõutud kokkuleppele vähendamaks riigi sõltuvust tuumaenergiast.

«Ma ei müü seda Prantsusmaa eelist maha,» kinnitas Sarkozy. «See oleks vastutustundetu ja sellel oleks mõju meie tööstusele,» täpsustas riigipea, kes nimetas tuumaenergiat Prantsusmaa jaoks erakordseks väärtuseks.

Samas on opositsiooni kuuluvad sotsialistid ja rohelised kokku leppinud kavas, mille kohaselt sulgetaks 2025. aastaks 24 tuumareaktorit ja vähendataks tuumaenergia osakaalu 50 protsendini.

«Asi pole poliitikas, vaskpoolsuses ega parempoolsuses, opositsioonis ega enamuses, asi on Prantsusmaas,» kinnitas aga Sarkozy, kelle sõnul on tuumaenergia osas seni Prantsusmaal saavutatud poliitiline konsensus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles