Täiskasvanud õppijate arv tõusis üle kümne protsendi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvel.
Tahvel. Foto: Mihkel Maripuu

Selle aasta kolmandas kvartalis osales elukestvas õppes 10,5 protsenti Eesti täiskasvanud elanikest, mis on viimase kolme aasta võrdluses märgatavalt parem tulemus – varasematel aastatel on osalusprotsent kolmandas kvartalis jäänud 6,5 ja 8,5 protsendi vahele.

Äsja statistikaameti avaldatud andmete järgi käis selle aasta III kvartalis nelja viimase nädala jooksul koolis või koolitusel 10,5 protsenti 25-64 aastasest elanikest. I ja II kvartalis oli vastav osalusprotsent 11,3 ja 11,4. III kvartali tulemused on tavapäraselt olnud teistest perioodidest tagasihoidlikumad, mille üheks põhjuseks on suvine puhkepaus koolitustes.

Varasemate aastate andmete järgi on Eestis naised aktiivsemad õppijad kui mehed. Sama trendi kinnitavad ka värsked andmed: naisi osales III kvartalis elukestvas õppes 3 protsendi võrra rohkem kui mehi (vastavalt 11,9 ja 8,9 protsenti). Jätkuvalt osalevad elukestvas õppes kõige aktiivsemalt 25- kuni 34-aastased inimesed, keda oli õppijate seas III kvartalis 18,4 protsenti.

Probleemiks on olnud madalama haridustasemega inimeste aktiivsus koolis ja koolitustel osalemises, kuid ka nende osalus on tasapisi kasvamas. Selle aasta I ja II kvartalil osales elukestvas õppes kesk- ja kutseharidusega täiskasvanutest 7,4 protsenti, III kvartalis 9 protsenti.

Täiskasvanuhariduse arengukava seab eesmärgiks, et 2013. aastal osaleb elukestvas õppes 13,5 protsenti 25-64 aastastest inimestest. 2010. aasta I-III kvartali kokkuvõttes osales elukestvas õppes 10,3 protsenti, käesoleva aasta samal perioodil 11,1 protsenti täiskasvanutest. Antud tulemus lubab oodata aasta kokkuvõttes eelmise aastaga võrreldes suuremat kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles