Politseinikke arvatava varguse eest peksnud isa ja poeg mõisteti süüdi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepääl meelelahutusäris tegev Raivo Kalda jäi kohtus süüdi omavolis.
Otepääl meelelahutusäris tegev Raivo Kalda jäi kohtus süüdi omavolis. Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Tartu maakohus tunnistas täna omavolis süüdi Otepää meelelahutusärimehe Raivo Kalda ja tema poja Siimu, kes andsid mullu suvel talvepealinnas kere peale baari väliterrassilt väidetavalt toole näpata üritanud kaitsepolitseinikule ja politseinikule.

Raivo Kalda (46) peab kohtuotsuse kohaselt maksma 2733 eurot ja tema poeg ja Siim Kalda (24) 642 eurot. Et karistusaja hulka arvati mõlema süüdistatava puhul 24 päeva eelvangistuses viibitud aeg, vähenes mõlema mehe puhul summa – Raivo Kaldal 1421 euroni ja Siim Kaldal 333 euroni.

Lisaks peavad mehed tasuma 450 eurot menetluskulusid. Samuti kohtu alla antud Egert Malts (25) ja Mairo Kangro (27) mõisteti omavoli süüdistuses õigeks.

Esimese süüdistusepisoodi järgi pidasid neli kohtu alla antud meest 2008. aasta uusaastaööl Otepääl asuvas ja isa ning poeg Kaldale kuulunud ööklubis Comeback kinni kaks külastajat.

Süüdistatavad kasutasid meeste suhtes füüsilist jõudu, tõmbasid kannatanud fuajee põrandale pikali ja sidusid kinni nende käed ja jalad. Kui üks klubi külastaja toimuva kohta aru küsis, tõmmati viimanegi fuajee põrandale pikali ja seoti tema käed kinni.

Tartu maakohus leidis, et kahe esimese kannatanu puhul oli süüdistatavate tegevus õigustatud ning hädakaitse piiridest ei väljutud. Seetõttu mõistetigi Malts ja Kangro õigeks. Küll said aga klubiomanikest isa ja poeg kohtu hinnangul hakkama seaduserikkumisega siis, kui kasutasid jõudu toimuva kohta aru küsinud kolmanda inimese suhtes.

Teise süüdistusepisoodi järgi tungisid isa ja poeg Kaldad eelmise aasta 25. juuli öösel Otepääl kallale mehele, keda nad pidasid Oti pubi väliterrassil olnud tooli vargaks. Kui peksmist püüdis takistada teine mees, sai temagi vanemalt Kaldalt peksa.

Tagantjärele selgus, et peksa said erariietes olnud kaitsepolitseinik ja temaga koos olnud Lõuna prefektuuri ametnik, kes hiljem väitsid, et olid konflikti puhkemisel hoopis ametis pubiterrassilt minema veetud mööbli tagastamisega.

Tartu maakohus leidis, et varem kriminaalkorras karistamata süüdistatavad kasutasid oma õiguste realiseerimise käigus vägivalda, milleks neil polnud õigustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles