Rüütel: Nugise kindlad seisukohad tekitasid usaldust

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid ja Arnold Rüütel
Ingrid ja Arnold Rüütel Foto: Viktor Burkivski

Täna lahkunud endine ülemnõukogu juhataja ja riigikogu esimees Ülo Nugis oli kindlate seisukohtadega mees ja seetõttu tekkis rasketes poliitilistes olukordades tema vastu usaldus, meenutas Arnold Rüütel, Eesti president aastatel 2001-2006 ning Eesti NSV ja Eesti Vabariigi ülemnõukogu esimees aastail 1990-1992.

«Ta oli väga sirgjooneline ja otsekohene oma seisukohtade avaldamises,» meenutas Rüütel. «Loomulikult oli ta kõik varem läbi mõelnud, ta seisukoht oli kujunenud, mida ta ka kindlalt välja ütles. Selles mõttes oli temaga väga meeldiv koos töötada nendel aastatel, mil me koostööd tegime Eesti iseseisvumise taastamise aegadel.»

Rüütel ütles, et kuuldes Nugise surmast, ei tahtnud ta seda esialgu uskuda, kuna kohtus Nugisega alles kolm nädalat tagasi.

«Käisin tema kodus, ajasime mitu tundi juttu,» rääkis Rüütel.

«Ta oli just haiglast tulnud, väga tõsise ravi läbi teinud ja lootis, et nüüd ta enesetunne on pikemaks ajaks oluliselt parem kui seni.»

Rüütel meenutas, et nad rääkisid raskete otsuste tegemise ajast, kus oli küsimus, kas Eesti iseseisvus suudetakse taastada või mitte.

«Nugise mõju iseseisvumise ajal oli kahtlemata väga suur,» lausus Rüütel. «Ta väljendas oma seisukohti väga kindalt ja seetõttu tekkis rasketes poliitilistes olukordades tema vastu usaldus. Ta jäi alati kokkulepitud otsuste juurde ja spiikrina realiseeris need tegelikkuses.»

Rüütli sõnul olid nad pingelistel aegadel Nugisega mitu korda päevas telefoniteel kontaktis.

«Kui mina olin ülemnõukogu esimees, tema ülemnõukogu juhataja, siis pidasime päevas mitu korda tõsiste küsimuste üle nõu ja informeerisime üksteist,» seletas Rüütel. «Ka peale Eesti iseseisvumist helistasime üksteisele ja käisime üksteisel külas. Minul oli temaga väga meeldiv kontakt kogu aeg.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles