Peeter Koppel: onu Sam laenab uljalt

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Erakogu

SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel tõmbab oma lõppeva aasta majanduskommentaaris paralleele kolme USA «finantsgeeniuse» Charles Ponzi, Bernard L. Madoffi ja Onu Sami vahel.



Charles Ponzi oli eelmise sajandi algupoolel USAs tegutsenud itaallasest kelm ja elukunstnik, kelle nime kasutatakse siiani konkreetset tüüpi petuskeemide ühise nimetajana.

«Ponzi skeemiks» nimetatakse tänapäeval suvalist pettust, mille funktsioneerimise peamiseks põhimõtteks on varem liitunud investoritele uute investorite arvel tootluse võimaldamine. Sellise püramiidi täiesti vältimatuks lõpuks on kollaps, sest reaalsuses toimub vaid ressursside ümberjaotamine ning tegelikku tulu ei teenita.

Ponzi teenis oma skeemiga omal ajal miljoneid. Tasub ka meenutada, et üks dollar aastal 1920 ja täna on siiski kaks väga erinevat vääringut. Mees lõpetas vanglas.

Bernard Lawrence Madoff oli kuni suhteliselt viimase ajani vägagi austatud ärimees ja filantroop, endine NASDAQ börsi juht. Paraku teatas härra 10. detsembril 2008 omanimelise investeerimisettevõtte juhtkonnale, et firma nõustamis- ja varahaldusteenuste puhul on sisuliselt tegemist hiiglasliku «Ponzi skeemiga».

Päev hiljem arreteeris FBI Madoffi tema poegadelt saadud vihje tõttu. Praegu hinnatakse pettuse suuruseks ca 50 miljardit dollarit, mis teeb sellest ajaloo (seni) suurima üksikisiku poolt teostatud investeerimisalase pettuse.

Madoffi fond oli tootnud viimase 17 aasta jooksul keskmiselt 10,5 protsenti aastas. Just tootluse stabiilsus ning osakuomanike hulka pääsemise eksklusiivsus paistavad olnud suisa erakordselt head müügiargumendid. Nüüd on aga Bernie ise teel väga eksklusiivsesse asutusse - kinnimajja.

Onu Sam on illustratiivne personifikatsioon Ameerika Ühendriikidele - täpsemini Ameerika Ühendriikide valitsusele. Onu Sam «hiilgab» nüüd sellega, et ta planeerib järgmisel aastal taas üpris julgelt laenata. Ja laenamine on Onu Sami jaoks odav - USA 10-aastased võlakirjad toodavad investorile näiteks praeguse seisuga 2,06 protsenti aastas. Onu Sami võla pealt on võimalik teenida 2 protsenti aastas!

Ja seda kõike vaatamata sellele, et Onu Sam on aastaid ja aastaid oma võlakoormat kasvatanud, vanade võlgade (intresside) maksmiseks uut võlga võtnud ning hoiab tagatipuks veel enda käes selle valuuta trükipressi, milles tal kohustused on?

Kas teie näiteks annaksite töötavate rahatrükkimismasinate müra saatel Onu Samile kümneks aastaks laenu, lootes rõõmsalt igal aastal «tervelt» kaks protsenti intressi taskusse panna? Või mis ühist on Charlez Ponzi'l, Bernie Madoff'il ja Onu Samil?

Just nende teemade üle peaks investor tõsiselt järgi mõtlema, kui tal on justkui madala riskiga madalat intressi teenivaid dollaripõhiseid varasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles