Mahukas tuulepargi projekt ajas hiidlased tagajalgadele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure tuulepargi vastu sõdivad hiidlased on teinud joonise, kus on näha tuuliku mõju.
Suure tuulepargi vastu sõdivad hiidlased on teinud joonise, kus on näha tuuliku mõju. Foto: Erakogu

Ärimeeste plaan panna Hiiumaale püsti 250 tuulikut on kohaliku rahva teinud ärevaks ja kodanikualgatuse korras on hakatud koguma allkirju selle kava vastu.

«Me usume, et kodanik on see, kes saab mägesid liigutada, sest ametnikul on määrused, reeglid ja ülemused. Poliitikul aga on tarvis seljatagust,» selgitas tuulepargivastast allkirjade kogumist üks selle korraldajaid Kristi Ugam Postimees.ee'le.

Ugami sõnul on ta ise rääkinud sel teemal ligi 100 inimesega ning kõik on põhimõtteliselt taastuvenergia poolt. «Kõik on mingites proportsioonides ka tuuleenergia pooldajad, aga keegi ei ole selle projekti poolt,» lisas ta.

Tuulepargi rajajal Raunisaarel on kavas panna tuulikud püsti just asustatumale aladele.

Ugami sõnul tuleb Hiiumaal elades kõvasti rahakotti kergendada, et tasuda kõigi saarel elamisega kaasnevate kulude eest. «Me maksame selle looduse eest, kus me elame, ja nüüd võetakse see meilt ära,» sõnas ta ja lisas, et tuulepargi piirkonda jäävatele inimestele ei ole ette nähtud mingit kompensatsiooni.

Allkirjade kogumine 250 tuuliku rajamise vastu algas detsembri keskel ja seda on esialgu kavas teha 18. jaanuarini.

Praegu on allkirjade arv kolmekohaline, aga loodame, et lähipäevil muutub see number neljakohaliseks, sõnas Ugam. Tema sõnul on kavas allkirjadega pöördumine saata nii Euroopa Parlamenti, Eesti presidendile, valitusele, riigikogule, Hiiu maavalitsusele ja omavalitustele.

250 tuulikut

Lisaks Hiiumaa rannikumerre kavandatavale suurele tuulepargile on kavas rajada Käina, Emmaste ja Pühalepa valdade territooriumile tuuleturbiine koguvõimsusega 500 MW (megavatti), seisab Hiiu Lehes ilmunud pöördumises. See tähendab 250 tuuliku rajamist Käina, Emmaste ja Pühalepa valla territooriumile.

Allkirjade kogujate andmetel on suurt tuuleparki kavandav Venemaaga seotud Kanada ettevõte Greta Inc, kelle esindaja Hiiumaal on Raunisaare, Venemaale projekteerinud 50-megavatise pargi ja Vietnami 66-megavatise.

«Kõik kavad Põhja-Eestis (Purtse ja Utria) ja Hiiumaal on aga kokku 2080 MW. Huvi Eestisse nii suures mahus investeerimise vastu tekitab mitmeidki küsimusi,» lisavad nad.

Hiiumaa ei vaja nii palju energiat

Hiidlaste sõnul on saare energia vajadus alla 10 MW ja see kaetakse Saaremaalt tuleva merealuse kaabliga.

Hiiumaa energiavaru loomiseks võiks saarel tuulegeneraatoreid olla, kuid 100 korda väiksemas mahus ehk 10 korda vähem maste ja 10 korda väiksema võimsusega generaatoreid.

Samuti jääb neile arusaamtuks, kuhu on kavas tuulepargis toodetud hiigelkogus energiat müüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles