Gazprom süüdistas Ukrainat väljapressimises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ja Venemaa gaasitüli jätkub.
Ukraina ja Venemaa gaasitüli jätkub. Foto: AP / Scanpix

Vene riikliku gaasimonopoli Gazprom asejuht süüdistas Ukrainat väljapressimises.


Gazpromi juhatuse aseesimees Aleksander Medvedev ütles täna, et Ukraina ähvardas konfiskeerida Euroopa tarbijatele mõeldud gaasi, vahendas AFP.

«Me oleme praegu olukorras, kus gaasitransiit Lääne-Eurpoopasse on sattunud ohtu,» lisas Medvedev, nimetades sellist olukorda «väljapressimiseks».

Ukraina riiklik gaasikompanii Naftogaz teatas eile, et on tasunud kahe miljardi dollari suuruse gaasivõla, kuid Gazprom pole summa laekumist ettevõtte arvele veel kinnitanud.

Vaatamata võimalikule võla tasumisele pole tüli vaibumist oodata, sest siiani pole saavutatud kokkuleppet järgmise aasta gaasihindade üle.

Medvedev tegi juba täna terava avalduse, ähvardades 1. jaanuaril Venemaa gaasikraanid kinni keerata, kui tuleva aasta gaasihindade osas kokkuleppele ei jõuta.

Ukraina peaministri büroo teatas seepeale, et valitsusjuht Julia Tõmošenko sõidab viivitamatult Moskvasse gaasikõnelustele, kuid lükkas veidi hiljem teate ümber. 

Euroopa Komisjoni esindaja Christiane Hohmanni julgustas läbirääkimisi jätkama, et leida kõiki osapooli rahuldav lahendus. 

Venemaa soovib toornafta hinnalanguse tõttu seniseid hindu märgatavalt tõsta. Gazpromi juht Aleksei Miller on varem ähvardanud kruttida Ukrainale tarnitava gaasihinna vastavusse tegelike turuhindadega. Seega võib Ukraina tuhande kuupmeetri maagaasi eest maksta ligi kaks ja pool korda rohkem kui seni.

Kui lõppeval aastal maksis Ukraina Gazpromile tuhande kuupmeetri gaasi eest 179,5 dollarit, siis järgmisel aastal võib see küündida 418-dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles