Hispaania valimistest kujunes konservatiivide võidukäik

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanlanna möödumas sotside ja konservatiivide valimisreklaamidest.
Hispaanlanna möödumas sotside ja konservatiivide valimisreklaamidest. Foto: SCANPIX

Hispaania parempoolne Rahvaerakond võttis täna peetud üldvalimistel enda jaoks ajaloolise võidu, saades 181 kuni 185 mandaati 350-kohalises parlamendi alamkojas, näitavad esimesed uksesuuküsitluste tulemused.


Pärast seitset võimu-aastat ametist lahkuva peaminister José Luis Rodríguez Zapatero kodupartei sotsialistid koos oma uue liidri Alfredo Pérez Rubalcabaga võtsid aga umbes 115-119 kohta, näitavad küsitlused.

Valimisvõit tähendab, et tõenäoliselt 20. detsembril ametisse vannutatav Rahvaerakonna liider Mariano Rajoy peab hakkama rinda pistma 21,5-protsendilise töötuse ja tõsises kriisis majandusega. Samas on tal kärpemeetmete elluviimiseks taga selline parlamendienamus nagu seda konservatiividel pole olnud kunagi pärast 1975. aastat, kui diktaator Francisco Franco suri ja Hispaania taas demokraatliku riigikorra juurde naasis.

Hispaaniast sai viies kriisis eurotsooni riik pärast Iirimaad, Portugali, Kreekat ja Itaaliat, kes tänavu valitsust vahetas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles