Viru maakohus mõistis ärimehe tapmise eest viis inimest vangi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru maakohus.
Viru maakohus. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Viru maakohus mõistis täna viis inimest vangi seoses Ida-Virumaal toimunud rünnakutega ning ühe ärimehe tapmisega 2007. aastal.

Kohus tunnistas süüdi 48-aastase Vladimiri, 35-aastase Sergei, 40-aastase Julia ja 43-aastase Romani ning 42-aastase Juri rasketes isikuvastastes kuritegudes ja lõhkeseadeldise käitlemisega seotud kuritegudes, teatas maakohtu pressiesindaja.

Vladimir tunnistati üldmenetluse korras süüdi mõrvas ja väljapressimises ning mõisteti talle liitkaristuseks 20 aastat vangistust. Karistusaja alguseks loetakse 7. september 2007. Vladimir mõistetud tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning tsiviilkäibes keelatud tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises õigeks.

Sama otsusega tunnistati Sergei süüdi mõrvas, lõhkeseadeldise või selle olulise osa ebaseaduslikus käitlemises ja väljapressimises ning mõisteti talle liitkaristuseks 18 aastat vangistust. Karistusaja alguseks loetakse 7. september 2007. Sergei mõisteti tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning tsiviilkäibes keelatud tulirelva, selle olulise osa ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises ning lõhkeaine ebaseaduslikus käitlemises õigeks.

Sama otsusega tunnistati Julia süüdi mõrvale kaasaitamises, mis jäi katse staadiumile ning mõisteti talle liitkaristuseks 8 aastat vangistust. Karistusaja hulka on arvatud
eelvangistuses viibitud aeg ning lõplikult ärakandmisele kuulub 7 aastat 11 kuud ja 2 päeva vangistust. Karistusaja alguseks loetakse 21. november 2011.

Sama otsusega tunnistati Roman süüdi mõrvale kaasaaitamises ja lõhkeseadeldise või selle olulise osa ebaseaduslikus käitlemises ning mõisteti talle liitkaristuseks 7 aastat vangistust. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning lõplikult ärakandmisele kuulub 6 aastat 11 kuud ja 27 päeva vangistust. Karistusaja alguseks loetakse 18. märts 2011. Roman mõisteti lõhkeaine ebaseaduslikus käitlemises õigeks.

Sama otsusega mõisteti Juri süüdi lõhkeseadeldise või selle olulise osa ebaseaduslikus käitlemises ning kehalises väärkohtlemises ning mõisteti talle liitkaristuseks 3 aastat vangistust. Karistusaja hulka on arvatud eelvangistuses viibitud aeg ning lõplikult ärakandmisele kuulub 2 aastat 11 kuud ja 27 päeva vangistust. Karistusaja alguseks loetakse 21. novbember 2011. Juri mõisteti lõhkeaine ebaseaduslikus käitlemises õigeks.

Kohtuotsusega rahuldati kannatanu Viktori tsiviilhagi ning Vladimirilt, Sergeilt ja Julialt mõisteti kannatanu Viktori kasuks solidaarselt välja varalise kahju hüvitamiseks 7877,11 eurot. Vladimirilt, Sergeilt ja Julialt mõisteti kannatanu Viktori kasuks solidaarselt välja mittevaralise kahju hüvitamiseks 50 000 eurot.

Kõigilt mõisteti välja sundraha ja kriminaalmenetluse kulud. Kohtuotsus ei ole jõustunud. Otsusele saab esitada apellatsiooni.

Vladimirit ja Sergeid süüdistas prokurör Sergei-nimelise ettevõtja tapmises. 2007. aasta veebruaris tulistas Vaivara vallas Sininõmme kalmistul Vladimir ettevõtja pihta
püstolist, temaga koos tegutsenud Sergei aga automaadist omakasu ajendil mitmeid kordi tekitades hulgaliselt laskehaavu, mille tagajärjel kannatanu sündmuskohal suri.

Sama kriminaalasjaga liideti ka 2004. aasta septembris Ida-Virumaal Avinurmes aset leidnud tulistamine ja 2006. aasta juulis Narvas toimunud tulistamine ning 2007. aasta
septembris Narva linnast leitud lõhkeseadeldise juhtum.

Tegemist on kahe ründe ja ühe kallaletungi ettevalmistamisega Viktori nimelisele meesterahvale. Neiski kuritegudes astusid kohtu ette süüdistavatena Vladimir ja Sergei.

Juliat süüdistas prokurör teise isiku tahtlikule õigusvastasele teole kihutamises ja kaasaitamises.

Romani süüdistas prokurör samuti kaasabi osutamises teise isiku tahtlikule õigusvastasele teole. Nimelt oli Roman see, kes viis Vladimiri 2004. aastal Avinurme, kus Vladimir tulistas Viktorit.

Juri astus kohtu ette süüdistatuna lõhkematerjali ebaseaduslikus valdamises ja üleandmises, suures koguses ja lõhkeseadeldise ja selle olulise osa ebaseadusliku valmistamise, hoidmises ja üleandmises.

Kohus arutas kriminaalasja üldmenetluse korras kinniste uste taga. Süüdistatavad ennast süüdi ei tunnistanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles