Marika Korolev saavutas kohtus teda solvanud anonüümsete kommentaatorite üle võidu (7)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Korolev
Marika Korolev Foto: Viktor Burkivski

Anonüümsete kommentaatorite üle kohtus võidu saavutanud näitlejat Marika Korolevi esindanud advokaadi Robert Sarve sõnul liigub trend selles suunas, et internetis niisama enam kellegi kohta arvamust avaldada ei saa.

«Laimajate vastutusele võtmine ei ole teab mis keeruline,» kommenteeris advokaat Robert Sarv Postimehele täna Eesti Päevalehes ilmunud lugu sellest, kuidas näitleja Marika Korolev nõudis  ämmaemandate ühingu portaalilt Perekool välja teda 2015. aastal solvanud kommentaatorite IP-aadressid, kes pidid seepeale hüvitama talle tekitatud moraalse kahju.

Sarve sõnul õnnestus neil Koroleviga suurema osa laimajatega kohtuväliselt kokkuleppele jõuda - inimesed olid valmis oma viga tunnistama ja selle hüvitama. Kommenteerijatega sõlmitud kompromissilepingute tõttu ei avaldata ka nende nimesid.

Kohtutee võttis omajagu aega aga hoopis ämmaemandate portaali Perekooli tõttu, kes andis välja ebaõiged andmed kommentaatorite kohta, tuues sellega kaasa edasised vaidlused.

«Minu arvates on see üha enam kasvav trend, et internetis niisama enam kellegi kohta arvamust avaldada pole võimalik,» selgitas advokaat, kuidas anonüümsete kommentaatorite vastutusele võtmises midagi uut ei ole. Sarve sõnul on ta sarnaste juhtumitega pidanud tegelema rohkem kui kümnel korral, millest enamus on ka edukalt lõppenud. Advokaat selgitas, et anonüümsete kommenteerijate näol on tihtipeale tegemist inimestega, kes saavad elus esimest korda advokaadilt kirja ja nii otsustavad nad üldiselt ka kompromissi kasuks.   

Marika Korolevi juhtumi puhul üllatas Sarve enim see, et anonüümselt solvanud kommenteerijate näol oli tegemist lugupeetud inimestega Eesti eri paigust, kellega suheldes ei mõtlekski, et nad võiksid midagi sellist kirjutada.

«Internet on sisuliselt nagu linnaväljak, lihtsalt virtuaalne ja me ei kujuta ette, et näiteks keegi lugupeetud inimene läheb Vabaduse väljakule ja hakkab seal kellegi kohta niimoodi arvamust avaldama,» kirjeldas Robert Sarve.

Kuigi avaliku elu tegelased peavadki oma ühiskondlikust positsioonist tulenevalt taluma kriitilisi arvamusi, läheb advokaadi sõnul kommentaaride piir sealt, mis on ühiskonda sobiv ja põhjendatud.  

«Ebaõigeid faktiväiteid ei tohi avaldada mitte kellegi suhtes,» sõnas Sarve, lisades, et näitleja Korolevi kohta seda tehti.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles