Rektor: merehariduse tsentraliseerimine on paratamatu

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereakadeemia õppurid.
Mereakadeemia õppurid. Foto: Laura Oks/Postimees

Laupäeval Saaremaa merekultuuri seltsi korraldatud konverentsil esinenud Eesti mereakadeemia rektori Heiki Lindpere sõnul on ajad, mil heal tasemel mereharidust anti hajutatult Eestimaa paljudes kohtades, vist jäädavalt möödas.

«Vaadake, vanasti määrati laeva asukohta sekstandiga või kui oldi kaldale lähemal, võeti majakatest peilinguid,» selgitas Heiki Lindpere oma mõtet intervjuus Saarte Häälele.

Täna on aga kasutusel elektroonilised kaardid, GPS-süsteemid ja muud seadmed, mis määravad laeva asukoha väga suure täpsusega, kuid kogu see tehnika on väga kallis.

Lindpere sõnul on just kaasaegsete õppevahendite kõrge hind peamine põhjus, miks ei ole merehariduse andmise liigne hajutamine tänapäeval enam võimalik. «Sellises väikeses riigis nagu Eesti ei ole lihtsalt mõttekas ja ka majanduslikult võimalik ehitada head ja kaasaegset mereharidust andvaid õppeasutusi hajutatult riigi erinevatesse kohtadesse,» lausus ta.

rektori sõnul täitub 2013. aastal suure tõenäosusega üks akadeemia õppejõudude suur unistus ja saadakse endale Euroopa kõige modernsem virtuaallaev, mille abil on võimalik matkida kaasaegse laeva kõiki olulisi sõlmi ja ohusituatsioone. «Selle elulähedasi situatsioone simuleeriva kompleksi hind on aga väga kõrge ja meil lihtsalt ei ole võimalik seda igale poole soetada.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles