Mikser: Tadžikistani kohtu otsust võib mitmeti tõlgendada

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu

Välispoliitika asjatundja ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liider Sven Mikser ütles Postimehele, et Eesti kodaniku vabastamine on tore sündmus, kuid veidi ettevaatlikuks peaks tegema Venemaa tegevus antud küsimuse lahendamisel.

Mikseri sõnul on Eesti ja Euroopa Liidu õigusmõistmise vaatenurgast keeruline oletada, kuidas tuleks tõlgendada Tadžikistani kohtu otsust, mis algselt mõistis Eesti kodaniku Aleksei Rudenko ja Venemaa kodaniku Vladimir Sadovnitši pikaks ajaks vangi, kuid otsustas seejärel mehed vabastada, tegevust.

«Võib tõlgendada, et kaebus vaadati läbi ja otsustati nii. Kuid võib ka tõlgendada, et määravaks said diplomaatilised mõjurid,» selgitas ta. «Kindlasti toimub õiguse mõistmine Tadžikistanis teistmoodi kui Eestis või Euroopa Liidus, kuid kui tavaline või tavatu see on, ei oska öelda. Kindlasti on see tavatu Euroopa poolt vaadatuna.»

Mikseri sõnul mõistis Eesti välisministeerium olukorra tõsidust ja pakkus kõikvõimalikku abi.

«Kuivõrd Eesti ja Vene kodaniku juhtumid kulgesid paralleelselt, siis on võimatu eristada, kui palju mõjus Eesti tegevus või kui palju Venemaa surve,» nentis ta.

Mikser lisas siiski, et Venemaa surve oli nähtavam ja jõulisem ning sellel oli oma mõju.

Samas tuleks Mikseri sõnul hinnangute andmisel olla ettevaatlik, sest kuigi Eesti kodaniku vabastamine oli positiivne, tuleks küsida, kas Venemaa on valmis selliseid mõjutusvahendeid ja poliitilist survet kasutama vaid siis, kui nende arvates on otsus ülemäära karm, või ka muul juhul.

Otsus lendurid vangi mõista tõi kaasa  vähemalt pooleteist tuhande Venemaal töötava tadžiki kinnipidamise. Osa neist saadeti ka kodumaale.

Vene riikliku uudisteagentuuri RIA Novosti hinnangul demonstreeris Vene kodanikust piloodi ja tema Eesti kodanikust kolleegi vabastamine Venemaa mõjuvõimu.

Kaks AN-72 lennukite komandöri, Eesti kodanik Aleksei Rudenko ja Venemaa kodanik Vladimir Sadovnitši saadeti vangi 8. novembril, kui Tadžikistani Kurgan-Tjube (ka Kurgonteppa) linnakohus mõistis nad süüdi kolmes kuriteos – rahvusvaheliste lennureeglite rikkumises, ebaseaduslikus Tadžikistani riigipiiri ületamises ja salakaubaveos.

Kumbagi meest karistati 10,5-aastase vanglakaristusega, mida hiljutise amnestia tõttu vähendati kahe aasta võrra. Lõplikuks karistuseks jäi lenduritele 8,5 aastat vanglat.

Täna otsustas kohus mehed vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles