Kelam: küberrünnakuid ei saa tõrjuda eraldiseisvaist kindlustest

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikmesriikide lipud NATO küberkaitse kompetentsikeskuse ees.
Liikmesriikide lipud NATO küberkaitse kompetentsikeskuse ees. Foto: Liis Treimann

Küberkaitse valdkonnas on Euroopa Liidu suurimaid probleeme vähene kooskõlastatus ning ühtse lähenemise puudumine, tõdes Euroopa Parlamendi julgeoleku- ja kaitse allkomisjoni liige Tunne Kelam.

Euroopa Parlamendis toimus täna küberjulgeolekuteemaline ümarlaud, millel arutati Euroopa Parlamendi rolli küberjulgeolekupoliitika kujundamisel, esinesid parlamendiliikmed, Europoli esindajad ning teised eksperdid, sealhulgas kauaaegne NATO küberkaitse poliitika nõunik ja hetkel Eesti kaitseministeeriumi nõunik Heli Tiirmaa-Klaar, teatas Kelami pressiesindaja.

«Euroopa Parlamendi saadikud toetavad ideed seada sisse ELi küberjulgeoleku koordinaatori amet, kes võiks oluliselt tõhustada eri algatuste, programmide ja süsteemide koostööd,» ütles Eesti saadik.

Saksa Fraunhoferi instituudi direktori Peter Martini arvates on aeg minna probleemist teadlikuks saamise järgust üle õiguslikule reguleerimisele, milles on algatajaroll Euroopa Parlamendil.

«Me ei saa loota sellele, et õnnestub end edukalt kaitsta, ehitades igaüks endale kindluse, millesse varjuda,» hoiatas Tunne Kelam. «Probleem on ühine ning suurenevate ohtude vastu saab edukalt seista avatud lahinguväljal, tehes seda koos erasektori ning liikmesriikidega.» Liikmesriikide ja eri asutuste koostöö ning informatsiooni jagamine on Kelami arvates otsustava tähtsusega.

Parlamendisaadikud leidsid, et ka Euroopa Parlamendil on roll ja vastutus antud valdkonna paremaks koordineerimiseks Euroopa Komisjoni, liikmesriikide ja NATOga. Samas on parlamendis küberkaitse alane tegevus siiani üsna killustatud ja seda viiakse läbi erinevate rõhuasetustega. Parlamendisaadikute tõhusamat tööd takistab ka piiratud juurdepääs tundlikule infole, milleta on raske saada pilti reaalsest olukorrast ja tegelikest ohtudest.

Kelami arvates on Euroopa Parlamendis tarvis moodustada küberjulgeolekuga tegelevate saadikute erirühm. «Praegu on teema eest vastutav ainult üks parlamendi asepresident,» ütles Kelam.

Euroopa Parlament kavatseb korraldada kuulamisi ja debatte küberrünnakuist ELi institutsioonide ja liikmesriikide vastu, mis jätkuvad ja mitmekesistuvad. Euroopa Parlamendil on samuti ka valmimas oma panus direktiiviks koos ELi nõukoguga infosüsteemide vastu suunatud küberrünnakute teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles