TV3: teadlased kahtlevad TLÜs kaitstud doktoritöö nõuetele vastavuses

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuire Jankko doktoritöö.
Tuire Jankko doktoritöö. Foto: Kaader TV3 videost

Hiljuti kaitsti Tallinna Ülikoolis soomlanna Tuire Jankko kasvatusteaduste alane doktoritöö, mis Eesti teadlaste väitel ei vasta aga nõuetele.

«Meil on Tallinna Ülikooli kasvatusteadustega täiesti erinev arusaam teadusest,» võttis Marek Strandberg kokku pika põhjenduse, miks töö polnud pädev teadusuuring, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Strandberg lisas, et ei kahtle, et Jankko on teinud palju tööd, kuid rõhutas, et teadustööd peavad vastama teatud nõuetele. Eesti teadusmaastikul ollakse seisukohal, et Jankko polnud täitnud kaitsmisele pääsemiseks vajalikke nõudeid – tal polnud ette näidata kolme erialases teadusajakirjas ilmunud artiklit ning samuti ei esinenud ta selgete järeldustega, leiavad kriitikud.

Ülikool ei nõustu süüdistusega, et kaitsmisele pääsemise tingimuseks olnud publikatsioonid ei vasta nõuetele. TLÜ teadusprorektor Katrin Niglas ütles, et publikatsioonid vastavad vormilistele nõuetele ja seda on mitu korda kontrollitud. «Need nõuded tulenevad nii Eestis kui Euroopas aktsepteeritud klassifikatsioonisüsteemidest,» ütles ta.

TLÜ kasvatusteaduste emeriitdotsent Inger Kraav põhjendas soomlanna Soomet puudutava töö Eestis kaitsmist sellega, et siin saab seda objektiivsemalt hinnata. «Oodati ehk siin seda, et need sündmused, mis on olnud Soomes, et me oleme natuke kaugemal, saame teatud distantsilt vaadata ja võib-olla sellega olla ka objektiivsemad,» ütles ta.

Jankko tuli Tampere ülikoolist Tallinna Ülikooli üle 2009. aastal. Sellest aasta aega hiljem lükkas Tallinna Ülikool tema kaitsmisele esitatud doktoritöö tagasi. Irooniliselt heideti sellele toona ette samu vigu – paljusõnalisust, detailiderohkust ja süsteemitust.

«Tallinna Ülikoolis on probleeme doktoritööde kvaliteediga. Ma olin kunagi ise kaitsmiskomisjoni liige ja see on ka ainus kord, kui ma olen tööle vastu hääletanud. See ei ole plekk mitte ainult Tallinna Ülikoolile, vaid kogu Eesti kõrgharidusele,» rääkis Eesti keele instituudi direktor Urmas Sutrop Jankko tööd kommenteerides.

Doktoritööd hinnanud komisjoni otsus on lõplik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles