Minister: maavanemate teemal on kõvasti silmakirjalikkust

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänases riigikogu infotunnis tõusis erilise tähelepanu alla maavanemate teema ja regionaalminister Siim Kiisleri hinnangul tuleks maavanemate politiseerimist uurida, kuigi seda pole tema hinnangul viimasel ajal enam toimunud.

Kiisleri väitel maavanemaid ei politiseerita, kuid ajaloos on olnud juhtumeid, mis tekitavad kahtlusi.

«Kui näiteks inimene töötas maavanemana ja kuulus ühte teise erakonda ning siis, kui Keskerakond sai näiteks võimule, siis inimene otsustas järsku arusaamatutel põhjustel lahkuda sellest erakonnast, kuhu ta kuulus, ja liituda Keskerakonnaga, jätkates samal ajal maavanemana,» kirjeldas Kiisler. «Selliseid näiteid me peame tõsiselt analüüsima ja enda käest küsima, kas siin on tegemist politiseerimisega või mitte.»

Keskerakondlane Priit Toobal nentis Kiisleri vastust kuuldes, et jääb ministriga erinevat meelt, sest tema arvates politiseeritakse maavanemaid kindlasti.

«Kindlasti ei ole puhas juhus see, et viimased ametisse nimetatud maavanemad on kogemata just kas Reformierakonda või Isamaa ja Res Publicasse kuulunud,» sõnas Toobal.

Reformierakondlane Arto Aas soovis aga teada ministri hinnangut Tallinna kui omavalitsuse apolitiseeritusele.

«Kas ei ole mitte linnaosavanemad kui üks väike mudel, nagu riigis on maavanemad?» küsis ta.

Kiisler nentis, et kindlasti pole Tallinna linnaosavanemad apoliitilised.

Kiisler lisas, et tema hinnangul on loomulik, et inimesed kuuluvad erakondadesse. Ka toonitas Kiisler, et maavanemate teemal on kõvasti silmakirjalikkust.

«Näiteks teie hea kolleeg Neeme Suur rääkis meedias, kuidas talle üldse ei meeldinud praegune maavanemate määramise kord,» sõnas Kiisler. «Ometi kui ta aktiivse sotsiaaldemokraadina kandideeris maavanemaks ja sai selleks 2008. aastal valitsuse otsusega sotsiaaldemokraatide aktiivsel toetusel, siis talle see kord väga sobis ja sobis ka siis, kui ta oma ametipostilt lahkus poole pealt, et asuda tööle riigikogusse.»

Sotsiaaldemokraat Neeme Suur polnud Kiisleri hinnanguga aga rahul, väites, et ta pole kritiseerinud protsessi, vaid praktikat, mille käigus selgub, et maavanema ametikohale nimetatakse vaid kindla koalitsioonierakonna liige.

«Hea Neeme, ka sina said kindla koalitsioonierakonna liikmena maavanemaks. Kindlasti luges ka see, et sa olid oma töös pädev ja said sellega hästi hakkama, aga kindlasti ei tasu eitada, et see nii oli,» vastas Kiisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles