Bush süüdistas vägivallas Hamasi äärmuslasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA ametistlahkuv president George W. Bush peab nädala eest Gaza sektoris ja Iisraeli lõunaosas puhkenud vägivallas süüdlaseks Hamasi äärmusliikumist.



Bushi sõnul on Hamas terroristlik rühmitus, mis püüab Iisraeli hävitada, vahendas BBC News. Eelnevalt oli palestiinlaste äärmusliikumise eksiilis elav liider Khaled Meshaal hoiatanud juudiriiki «musta saatuse» eest, kui see alustab ka maavägede rünnakut Gaza vastu.

Tavapärases raadiopöördumises tõdes president, et Hamas on vastutav viimase vägivalla eest ja ühepoolne vaherahu ei ole mõeldav, sest see võimaldaks äärmuslastel jätkata rakettide tulistamist Iisraeli aladele.

Bushi sõnul pole vastuvõetav ükski rahuleping, kui sellega ei kaasne jõulisem tegevus, et takistada Hamasi ja teiste äärmusrühmituste relvahankeid. USA tahab, et võimalikus relvarahus nõutaks

«Seal peavad olema vaatlusmehhanismid, et tagada relvade smugeldamise lõpetamine terrorirühmitustele Gazas,» rõhutas ta. «Ma kutsun tungivalt kõiki osapooli survestama Hamasi pöörduma ära terrorist ning toetama legitiimseid palestiina liidreid, kes töötavad rahu heaks.»

Iisrael on nädala jooksul andnud suletud tsoonis juba üle 700 õhulöögi erinevate objektide pihta, märkis AFP. Hukkunute arv küündib juba üle 400 ning kasvab kiiresti, haavatuid on tuhandeid. ÜRO hoiatab üha halveneva humanitaarkriisi eest enklaavis, sest rünnakute ohvritest ligi veerandi moodustavad tsiviilelanikud.

Palestiina meedikute ja pealtnägijate teatel jätkusid rünnakud ka täna. Iisraeli sõjalennukid purustasid Beit Lahiya linnas muu hulgas ühe kooli, kus hukkus valvur. Ameerika kooli nime kandnud asutust kasutati armee andmetel rakettide tulistamiseks. Tabamusi sai ka Gaza linna sadam.

Gazas suri hommikul ka öises rünnakus raskelt haavata saanud Hamasi sõjaliste üksuste komandör Abu Zakaria al-Jamal, samas kui alles neljapäeval kaotas elu rühmituse teine juhtfiguur Nizar Rayyan.

Hamas jätkas täna kättemaksuks rakettide tulistamist Iisraeli lõunaosa asulate pihta, haavates kergelt kaht inimest Ashdodi sadamalinnas. Teine rakett tabas maja Ashkelonis, kus keegi kannatada ei saanud. Palestiina äärmuslaste rünnakutes on seni nädala jooksul hukkunud neli inimest ning veel mitukümmend saanud vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles