Estcoy-12 jõuab homme tagasi Tallinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.ee

Homme jõuab Afganistanist tagasi seal pool aastat teeninud jalaväekompanii Estcoy-12, kes tegi oma rotatsiooni käigus kahjutuks rekordarvu lõhkekehi, kuid kaotas oma ridadest ka ühe mehe langenuna ja ühe vigastatuna.


Major Martin Kuke juhitud Estcoy-12 tegi kuue kuu jooksul kahjutuks mässuliste 106 isevalmistatud lõhkekeha. See on koalitsioonijõudude üksuste absoluutne rekord ühe rotatsiooni jooksul, teatas kaitseväe peastaap oma eilses pressiteates.  Kompanii kaitseväelased avastasid mitu peidikut, mis sisaldasid relvastust, laskemoona ja pommimaterjali ning vahistasid kümme tagaotsitavat mässulist. Kuue kuu jooksul oli neil 50 tulekontakti vastasega.

Estcoy-12 osales kahes brigaadi ja mitmes lahingugrupi operatsioonides ning viis läbi erinevaid kompanii ja rühma taseme operatsioone. Kuue kuu jooksul andis Estcoy-12 kolmes kontrollpunktis vastutuse üle kohaliku armee ja politsei üksustele.

Kui mullu sügisest tänavu kevadeni teeninud Estcoy-11-l õnnestus üle tüki aja olla selline Eesti kompanii Afganistanis, mille ükski liige kannatada ei saanud, siis Estcoy-12-l nii hästi ei läinud. Juuli lõpus sai üks Estcoy-12 võitleja mässuliste pommi plahvatuses raskelt ja üks kergelt vigastada. 15. oktoobril nõudis kuul 25-aastase kapral Agris Hutrofi elu.

Patrullbaasis Wahid jätkab nende asemel nüüd teenistust major Kaido Kivistiku juhitav Estcoy-13, mida toetab Camp Bastionist logistiline toetuselement NSE-12 kapten Ramil Lippi juhtimisel. Lisaks jalaväekompaniile teenivad Afganistanis Eesti kontingendi koosseisus lähikaitsemeeskond ja staabiohvitserid. Eesti kontingendi ülem on 2012. aasta kevadeni kolonelleitnant Antti Viljaste.

Kompanii tuuakse Tallinnasse otse Afganistani Camp Bastioni sõjaväebaasist NATO strateegilise õhutranspordi programmi (SAC) raames ostetud C-17 Globemasteri lennukiga, mille osanik Eesti 45 lennutunniga aastas on.

Kuigi Eesti liitus selle projektiga mitme aasta eest, on siiani kompaniid Afganistanist koju toodud igapäevaselt Afganistani ja Euroopa vahel sõitval Briti sõjaväe lennukil üle Küprose või Inglismaa ning sealt edasi erilennuga Tallinna. SACi lennutunnid on aga maha müüdud. Varasemate arvutuste kohaselt läheb müümata jäänud lennutundide asemel seekordse kompanii C-17-l otse koju toomine maksma üle 170 000 euro rohkem kui kompaniide kojutoomised varem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles